Podle serveru Štěrba oznámil k 30. dubnu rezignaci zaměstnancům e-mailem. „Děkuji vám všem za spolupráci a nasazení v průběhu globální pandemie, kybernetického útoku, regionálního tornáda i uprchlické krize v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině,“ napsal Štěrba.

Ještě před vypuknutím války na Ukrajině se hovořilo o tom, že ministr zdravotnictví Válek chystá nová výběrová řízení na pozice ředitelů některých nemocnic. „Samozřejmě, že se to ke mně nějakou formou dostalo, ale ne takovou, že bych byl pozván na schůzku s panem ministrem nebo že by byly stanoveny nějaké termíny,“ uvedl začátkem února pro tn.cz Štěrba.

Blesk: Pane řediteli, co vás přimělo opustit vedení FN Brno?

„To co je nyní důležité, je jednotný postoj k válce na Ukrajině a vše co s sebou přináší. Což jsou dnes i nemocní, a pro mě jsou to onkologicky nemocné děti. Odborníků na dětskou onkologii je jako šafránu, zatímco manažerů všech typů je v této republice hromada.“

Video
Video se připravuje ...

Přednosta Kliniky dětské onkologie Dětské nemocnice v Brně Jaroslav Štěrba popisuje experimentální léčbu cévních malformací. Jiří Nováček

Blesk: Jaké jsou vaše plány do budoucna?

„Politické plány žádné, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany a také nehodlám být vděčný žádné politické straně za jakoukoli funkci.“

Blesk: Co se vám během ředitelování nejvíce povedlo a co jste nestihl?

„Povedlo se provést nemocnici koronavirovou pandemií, kdy zvládala druhé největší počty pacientů v ČR. Naočkovali jsme obrovské počty lidí proti covidu, za minimálních nákladů jsme vytvořili záložní nemocnici, zvládli kyberútok. Zajišťovali jsme zdravotní péči v obcích zničených tornádem, a dnes i zdravotní péči ukrajinským uprchlíkům. Nestihl jsem více popostrčit nezbytné investice v nemocnici a zabezpečit, aby areál porodnice na Obilním trhu zůstal pro veřejnoprávní využití.“

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online
Fotogalerie
126 fotografií