Jsme z Irpině v Kyjevské oblasti. V březnu jsme tam byli silně bombardováni. Uprchli jsme nejprve do Polska, ale tam nemohli mému synovi pomoci s jeho onkologickými problémy. Přijeli jsme proto do Brna,“ řekla máma dvou dětí.

Děti bolí svaly a kašlou

V moravské metropoli oceňuje speciálně zřízenou dětskou ordinaci pro ukrajinské děti v Dětské nemocnici. „Není tady jazyková bariéra a ujal se nás velmi milý lékař. To nám hodně pomáhá. Nevíme totiž, co bude dál. Domů se vrátit nemůžeme, je tam vše rozbombardované,“ vysvětlila Xenia.

V ordinaci byla nyní kvůli Melánii, kterou trápí respirační potíže. „Ty jsou nyní velmi časté. Spolu s infekcemi tvoří asi 80 % případů. Děti si stěžují, že je bolí ruce, svaly, častokrát mají horečky a kašlou. Kvůli covidu-19 se chřipka posunula z podzimu až na jaro,“ popsal své zkušenosti přímo z ordinace lékař Lukáš Homola.

Řeší i stres

Ukrajinci za ním častokrát chodí i kvůli očkování. „Potřebují ho například kvůli mateřským školám. Většinou mají dokumentaci, takže není problém vydat jim potvrzení. Pokud jim nějaké očkování schází, jsme schopní ho zajistit,“ ujistil lékař.

Většina ukrajinských dětí, které nyní žijí v Brně, stačila se svými mámami před válkou utéci, ještě než dopadly na jejich domovy první bomby. „Měli jsme tady ale už i několik případů, které jsem předal psychologům, aby zjistili, zda se nejedná o stresovou poruchu,“ řekl Homola.


Speciální dětská ordinace pro ukrajinské děti funguje v pavilonu H Dětské nemocnice v Brně měsíc. Každý den zde ošetří přibližně 25 dětí. Nejčastěji jde o batolata a děti školkovního věku.

Jedna ze zdravotnic mluví plynule ukrajinsky. To velmi usnadňuje komunikaci a vysvětlování diagnózy rodičům dětí.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psané lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Kompletní online
VIDEO: Ocelárny Azovstal: Klíčové místo ukrajinského odporu v Mariupolu.
Video
Video se připravuje ...

Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu Reuters/ Ria Novosti


Fotogalerie
128 fotografií