Sbírku vyhlásili den poté, co ruské jednotky vtrhly na Ukrajinu. Od té doby se nezastavili. „Teplé boty a oblečení, jídlo, to je teď asi to nejpodstatnější. Jakmile je naše stodola plná, materiál roztřídíme a lifrujeme ven. Kluci z Ukrajiny dodávkami věci převážejí domů nebo na místa v Česku, kde jsou ubytovaní uprchlíci,“ popisuje Zlata Maděřičová.

„Ozvali se nám zdravotníci z nemocnice v Kyjově a pomohli nám se seznamem zdravotního materiálu, který je na Ukrajině zapotřebí. Mezi prvními dárci byl náš obvodní lékař z Moravské Nové Vsi, který při tornádu přišel o ordinaci, a věnoval ohromné balíky zdravotnického materiálu. Tenhle materiál posíláme přímo na Ukrajinu do tamních nemocnic," upozornila Maděřičová.

Video
Video se připravuje ...

V Tasově na Hodonínsku zorganizovali pomoc pro ukrajinskou vesnici Malyj Breznyj. Hynek Zdeněk

Dary poskytují jednotlivci i firmy. Naposledy jedna z nich složila na dvoře u Maděřičových velkou zásilku hygienických potřeb. Solidarita s Ukrajinou je v oblasti zasažené tornádem evidentní. Ukrajinská vlajka visí mj. na budově základní školy v Mikulčicích nebo na obecnímú řadě v Lužicích.  .

Loňské tornádo poničilo obce na Břeclavsku a Hodonínsku v poslední červnový čtvrtek. Šest lidí zemřelo, desítky dalších byly zraněny. Tornádo poškodilo na 1200 domů, zhruba 200 bylo určeno k demolici. Jihomoravský kraj předběžně náklady na obnovu majetku odhadl na zhruba 6,9 miliardy korun.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Fotogalerie
63 fotografií