Když se přes část republiky přehnal loni v červnu větrný vír, kácel stromy, ničil auta a domy a bral střechy. Nejvíc to odnesli lidé na jižní Moravě a pak také obyvatelé Stebna a Petrohradu na Lounsku. Tornádo zasáhlo také do života rodiny Kadleců.

Vytopený byt

„Bydlíme v bytě pod střechou, kterou ale vítr strhnul a my jsme najednou zůstali bez jakékoliv střešní izolace. Do bytu začalo zatékat,“ vzpomíná Helena Kadlecová (60). Dešťová voda se dostala do ložnice, obýváku i dalších místností bytu. Trvalo půl roku, než se podařilo dům znovu zastřešit. „Chvíli tam byl igelit, ale to vůbec nepomohlo. Teď už je to za námi a dáváme byt znovu do kupy,“ neztrácí odhodlání bývalá uklízečka.

Blesk z čistého nebe

Pomohlo jim také, že jsou věrnými čtenáři Blesku. Ten v rodině kupují každý den. Jeden z posledních výtisků jim totiž vyřešil část problémů. „Vyhráli jsme v DENNÍ HŘE MEGATRHÁKU 10 tisíc. Chvíli jsem tomu nevěřila, ale pak mi došlo, jak moc nám to pomůže, a zaradova l a jsem se,“ pokračuje paní Helena. Peníze totiž využije na koupi nových bytových dveří, které také poničila voda. „Už jsem hrála i dříve, a doposud nic. Až teď, když to opravdu potřebujeme, se na nás usmálo štěstí. Určitě u MEGATRHÁKU a soutěžení s Bleskem zůstaneme,“ usmívá se šťastná žena.

Astronmické škody

Ničivé tornádo se přehnalo přes jih Moravy 24. června v oblasti Hodonínska a Břeclavska. Zanechalo za sebou sedm mrtvých a desítky zraněných. Více než stovka domů tornádu neodolala. V ten samý den úřadoval vítr také na Lounsku v podobě menšího tornáda, tzv. downburstu, který zasáhl především obce Stebno, Blatno a Petrohrad. Škody na Lounsku přesáhly 100 milionů, na jihu Moravy několik desítek miliard.