Moravské zemské muzeum významně rozšířilo výstavu Zaniklý svět na Moravě. „Nové exponáty nyní představují dvě třetiny výstavy. Jsou mezi nimi významné nálezy,“ uvedla Růžena Gregorová, vedoucí Geologicko-paleontologického oddělení.


Z Moravského krasu a brněnského vrchu Hády získali vědci unikátní nálezy devonských korýšů a hlavonožců. „Přibyly i zuby mořských ještěrů. Máme i pozůstatky sirén a velryby,“ upřesnila Gregorová.

Video
Video se připravuje ...

Brno vystavuje pravěké doklady o životě na Moravě. Hynek Zdeněk

Dominantu expozice představuje vzácná spodní čelist deinotéria. „Jde o záhadného chobotnatce, který obýval Eurasii a Afriku. Tento exemplář byl více než 70 let ukryt v depozitu,“ řekl generální ředitel muzea Jiří Mitáček.


„Pro milovníky trilobitů jsme přidali řadu moravských exemplářů. Například detailní otisky rostlin a živočichů,“ nalákala na další fosílie kurátorka výstavy Gabriela Calábková.

Výstava zaniklý život na Moravě je v Dietrichsteinském paláci v Brně na Zelném trhu. Přístupná je vždy od středy do neděle (st – pá: 9.00 – 17.00, so: 10.00 – 17.00 a ne: 13.00 – 17.00).

Fotogalerie
14 fotografií