Sbírku věnoval Josef L. Hrdý muzeu z prozaického důvodu. „Měl jsem zkrátka obavu, mít tak rozsáhlou sbírku doma. Řadu mých přátel-sběratelů vykradli. Ke kolegovi Měřičkovi se dokonce snažili prokopat přes stěnu ze sousedního bytu. Ani moje děti a vnoučata řády nesbírají, zároveň jsem ale sbírku nechtěl rozprodat," vysvětlil své rozhodnutí absolvent ČVUT, geolog a milovník výtvarného umění.

V Česku téměř neznámé a nedostupné španělské řády a medaile Moravské zemské muzeum najdou návštěvníci v Mramorových sálech Biskupského dvora do 10. května. K vidění jsou královské, vojenské, civilní i koloniální řády z 18. až 20. století.

Kuriózně nechybí řády a vyznamenání pro vojáky armády diktátora Franka i interbrigadistů, kteří bránili republikánskou vládu proti fašistům v letech občanské války v letech 1936 až 1939. K nejcennějším exponátům patří španělský Řád zlatého rouna z první poloviny 20. století.  „Každý exponát je třeba brát jako doklad a znamení konkrétní doby," podotkl Hrdý.

Unikátní Řád zlatého rouna 

„Součástí výstavy je rovněž rakouský Řád zlatého rouna, který do sbírky Josefa Hrdého nepatří. Návštěvníci ale díky zařazení tohoto exponátu mohou porovnat rozdíly mezi insigniemi španělského a rakouského Řádu zlatého rouna," řekla kurátorka výstavy Dagmar Grossmannová.

Video
Video se připravuje ...

Kurátorka Dagmar Grossmannová k výstavě španělských řádů a medailí TV Blesk Zdeněk Matyáš

Sedmaosmdesátiletý Hrdý patří k významným českým faleristům, tedy znalcům řádů a vyznamenání. Založil faleristický časopis Signum a specializuje se na řády a vyznamenání Španělska. Získával je do svých sbírek během cest po Španělsku, od španělských přátel nebo prostřednictvím rakouských a německých aukčních síní.

Fotogalerie
11 fotografií