Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr zdravotnictví Blatný neodloží roušku ani po naočkování druhé dávky vakcíny

Autor: Hynek Zdeněk - 
23. ledna 2021
15:51

Druhou dávku vakcíny proti covid-19 dostal v sobotu ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, ANO). Roušku či respirátor přesto ještě neodloží, přišlo by mu to nefér vůči ostatním.

Ministr se nechal očkovat v 11 dopoledne ve Fakultní nemocnici (FN) Brno. Vakcínu zvládl bez komplikací. Poté řekl. „Máme k dispozici dostatek dávek, aby se doočkovala druhá vakcína,“ ujistil.


Delší čekací dobu čeká ale u podání prvních vakcín. „Je to způsobeno tím, že dostaneme vůči původnímu plánu přibližně o dvacet procent vakcín méně,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.
Video  Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal v Brně očkovat druhou vakcínou proti covid-19  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

Naději vidí ministr ve vakcíně od společnosti Astra Zeneca. „Pokud bude schválena, distribuce začne přibližně za dva až tři týdny. V prvním měsíci bude dodávka této vakcíny o něco pomalejší a menší, než to bylo v plánech pro celou Evropu,“ dodal Blatný.


Přestože má za sebou už obě vakcíny, roušku či respirátor tak brzy neodloží. „Je to z důvodů protiepidemického a korektnosti. Bylo by to nefér vůči těm, kteří zatím očkovací látku nemohou dostat, protože nepatří do prioritní skupiny,“ vysvětlil Blatný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa