Po pohádce O statečném kováři, natáčené u větrného mlýnu v Kuželově v roce 1983, se filmaři na Horňácko vrátili opět po pěti letech. Tentokrát režisér Július Matula (73) natáčel pohádku Nebojsa. Hlavní roli hrál Ján Kroner mladší (60). Dění ovšem dominoval Ondřej Vetchý, známý v té době hlavně z pohádky Z čerty nejsou žerty.

Vetchý byl naprosto senzační. Nejenže exceloval ve filmu, ale i mimo něj. Rád se bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna,“ zavzpomínal na natáčení přes 28 lety Antonín Vrba (57).

Na natáčení přijel na kole
Vrba je velkým horňáckým patriotem a na natáčení do Kuželova přijel s fotoaparátem z Velké nad Veličkou na kole. „Vetchý tam byl většinou v bílé košili, když si ji ale sundal, bylo vidět, že má vypracované tělo. Už tehdy na sobě musel hodně pracovat,“ popsal herce Vrba.

Horko filmařům komplikovalo natáčení. Pohostinnost místních jim ale problémy kompenzovala. „Bývalý ředitel základní školy a dlouholetý správce kuželovského mlýna František Okénka (95) totiž měl u sebe vždy láhev dobré slivovice,“ doplnil horňácký patriot.

Fotogalerie
14 fotografií

Ve filmu se objevilo v roli komparzistů i hodně lidí z Horňácka. Vrba, dlouholetý horňácký zpravodaj, je přitom zachytil do svého objektivu. „Ani se mi nechce věřit, že už je to tolik let. Pohádka se nakonec i povedla, takže určitě se na ni v televizi vždy rád podívám,“ ujistil Vrba.