„Centrum na Vlhké se nesetkalo s pozitivním ohlasem místních. Máme také poměrně hodně stížností na situaci před hlavním nádražím,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS).

Nové centrum sjednotí prostory pro denní pobyt klientů, osobní hygienu, výdej stravy, poradenství a individuální a skupinovou práci s klienty bez nutnosti pohybovat se mezi samostatnými kontejnerovými stavbami.

Očekává se snížení nákladů na provoz, především na elektřinu k vytápění a klimatizaci. Z předpokládaných nákladů přes 51 milionů by mohla pokrýt více než 43 milionů dotace z evropského fondu.

Jsou „někde“ uprostřed

Zastupitelé schválili také projekt týkající se metody Critical Time Intervention. Jeho cílem je pomoct lidem, kteří dlouhodobě stagnují v pořadnících na sociální byty i na obecní byty v městských částech. Nejsou totiž tak ohroženou skupinou, aby se dostali výše v pořadníku na sociální bydlení, ale zároveň nejsou dostatečně solventní pro obecní byt.

„Projekt reaguje na vysoký počet domácností v bytové nouzi, které jsou dlouhodobě ohrožené sociálním vyloučením nebo jsou sociálně vyloučené. Za poslední tři roky se zvýšil počet žadatelů o sociální byt s potřebou komplexní sociální podpory o více než 100 procent,“ uvádí důvodová zpráva. Náklady projektu jsou přibližně 25 milionů korun, dotace pokryje 90 procent.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem.