Incident se odehrál na soukromé oslavě narozenin v historické konírně na hradě Špilberk v Brně. Na večírek dorazily desítky politiků a úředníků z magistrátu a prakticky celé vedení města.

Vzal ho do kravaty

Podle jednoho ze svědků odstartovaly melu nadávky náměstka primátorky Roberta Kerndla (ODS) adresované radnímu Filipu Chvátalovi (KDU-ČSL), s nímž sedí v koalici. „Kerndl pak vzal Chvátala do kravaty, praštil ho do břicha a spadli na zem. Chvátalova asistentka pak v emocích vrazila Kerndlovi facku,“ popsal svědek vyhrocenou situaci pro server denikn.cz, který o případu informoval. Zda se mohl pod trapný výjev podepsat alkohol, nedokázal říci.

Chvátal z potyčky vyvázl se zlomeným prostředníčkem pravé ruky. Podle fotografie na jeho facebookové stránce jej má v v dlaze.

Robert Kerndl je syn jazzmana Ladi Kerndla (78) a bratr zpěvačky Terezy Kerndlové (36).

Dva lachtani, co se hašteřili

Potyčka šokovala přítomné. Někteří účastníci se snažili oba kohouty od sebe odtrhnout. Radní Chvátal druhý den nepřišel na zasedání rady a magistrát také zrušil pravidelný tiskový brífink pro novináře.

Robert Kerndl se vyjádřil pro Blesk.cz: „Vůbec nechápu, proč se to řeší. Na soukromé oslavě našich narozenin jsme se s Filipem hašteřili. Vše jsme si potom vyjasnili, podali ruce, vzájemně si řekli, že nás to mrzí a jedeme dál. Nerozumím, komu to prospěje to řešit na veřejnosti, když oba dva jsme v pohodě. Pokud se někdo snaží z toho dělat koaliční problém, tak musím říct, že žádný není. Jeden kolega, co byl přítomen, říká: Jaká rvačka, prostě dva lachtani na jednom místě.“

Podobně útok zlehčuje i napadený  Radní Filip Chvátal (KDU-ČSL). „Vyvřely mezi námi nějaké spory z minula. Při akci na Špilberku na sluníčku trochu bouchly saze. Nejde rozhodně o ženu ani cyklostezky, jak mnozí spekulují,“ řekl. Vše je uzavřeno, urovnáno a spolupracujeme normálně dál,“ dodal.

K incidentu se vyjádřila i primátorka Brna: „Považuji to za naprosto nevýznamnou soukromou věc mých kolegů,“ uvedla.

Opozice to vidí jinak

Proti tomu, že se o nic nejednalo a šlo jen o »hašteření« se ostře vymezil opoziční zastupitel Matěj Hollan (Zelení a Žít Brno s podporou Idealistů)

„Pan Kerndl tvrdí, že ojedinělý incident nemůže poškodit dobré vztahy v koalici. Má pravdu. Žádné dobré vztahy neexistují a není tedy co poškozovat. Dobré vztahy skončily, když si Petr Hladík dovolil kandidovat proti Markétě Vaňkové, místo aby se pokorně sklonil a dělal jí dvojku na společné kandidátce. To nebyla ODS schopna vydýchat a od té doby se otevřeně nesnáší,“ uvedl Hollan.

»Dobrým vztahů« podle něj nepomáhá ani to, že kolem čelních představitelů koalice krouží policie. „Nikdy nevíte, kdy vám zazvoní na zvonek policie. Vyšetřování rozhodně není u konce a určitě se objeví ještě plno různých věcí.“

VIDEO: Jazzman Laďa Kerndl: 25 let na lodi! Dělal i kadeřníka!

Video
Video se připravuje ...

Jazzman Laďa Kerndl: 25 let na lodi! Dělal i kadeřníka! Lukáš Červený, Petr Macek

Fotogalerie
33 fotografií