„Drogy vozili v letech 2019 sž 2021 hlavně ze Španělska a ty putovala dál nejen k domácím narkomanům, ale i do Německa nebo Polska,“ uvedl státní zástupce.

Šéfem gangu byl Patrik P., který je souzen samostatně, jeho hlavními pobočníky byli především Balkánci – ti jsou také stíháni zvlášť.

Moravští dealeři, mezi kterými jsou i dvě ženy, byli dobře zorganizovaní. K zamaskování pašování drog si dokonce vyrobili státní pečetidla finančního úřadu a úřední razítka. Při domovních prohlídkách u některých policisté zajistili ilegální střelné zbraně.

Obsluhovali celou Moravu

Aktivní byl zejména Jiří L., který pěstoval marihuanu ve svém domku v brněnských Maloměřicích. Nic přitom nedbal na to, že je za kšeftování s drogami v podmínce. Spolu s manželkou čile přeprodávali hlavně marihuanu dalším prodejcům, někteří z obžalovaných mu naopak sami suroviny a léky na výrobu psychotropních látek prodávali.

Souzená skupina pěstovala, pašovala, vyráběla a dealovala drogy pravidelně a systematicky po celé jižní Moravě, zejména v Brně. Centra obchodu byla podle obžaloby v Maloměřicích a na sídlišti Vinohrady. Gang byl ale aktivní také ve Šlapanicích, Kroměříži, Hodoníně, Kyjově a dalších obcích na Moravském Slovácku. Operoval také u polských hranic, v Havířově.

„Ceny metamfetaminu se pohybovaly vesměs mezi 1 000 až 1 500 korun za gram,“ konstatovala obžaloba, jejíž pouhé přečtení zabralo 45 minut.

Houfně se přiznali

Skupina gangsterů se pak soudu ještě před zahájením výslechů až na malé výjimky překvapivě hromadně přiznala. Hnala je k tomu vidina možných nižších trestů.

„Doznávám se. Jsem vinen ve všech bodech obžaloby. Mám zájem o dohodu o vině a trestu,“ prohlásil hlavní obžalovaný Jiří L. Kumpáni pak šéfa poslušně následovali.

Smrtelně bledý a zpocený Martin H. ze Šlapanic, který u soudu trpěl zřejmými abstinenčními příznaky, prohlásil vinu a požádal, aby bylo líčení konáno v jeho nepřítomnosti. Ze síně se pak vypotácel s rouškou na ústech.

Vysoké tresty

Náledně přiznala vinu většina z obžalovaných a zkroušeně požádali státního zástupce o dohody o vině a trestu. Lítost však projevil jen jediný z nich.

Výjimkami byli Roman B., Zurkani N. a Lenka F., kteří trvají na celém projednání své role v případu i s dokazováním.

Soud proto přerušil jednání do úterka, aby dal prostor státnímu zástupci a obžalovaným k vyjednávání o trestech. Pět obžalovaných dřepí ve vazbě, zbytek je stíhán na svobodě. Hrozí jim i více než deset let kriminálu.

VIDEO: Smutný pohled na narkomanku Katku Bradáčovou (46), kterou jejíž osud už několik desetiletí sleduje režisérka Helena Třeštíková.

Video
Video se připravuje ...

Smutný pohled na narkomanku Katku Bradáčovou (46) Blesk.cz