Pandořina skříňka se otevřela poté, co v půlce loňského roku zemřela ve svém pražském bytě 42letá žena. Kriminalisté se její smrtí začali zabývat a zjistili, že se žena ufetovala - od svého přítele totiž dostala kvůli zpestření společného sexuálního života nepříliš rozšířenou drogu s názvem fencyklidin, které se také říká andělský prach. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté po úmrtí ženy z Prahy našli na Vysočině rozsáhlou varnu drog. 

„Kriminalisté však v průběhu vyšetřování úmrtí zjistili další zcela nové informace vedoucí k výrobcům drog. Díky velmi dobré operativně pátrací činnosti odhalili útočiště, které sloužilo k výrobě drog a v níž přítel zemřelé figuroval jako hlavní výrobce,“ popsala mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Letos 2. srpna vtrhli policisté na statek na Vysočině, kde našli kompletní funkční varnu drog, v níž pachatelé byli schopni vyrobit dvě kila pervitinu na jeden var. „Při následném prodeji drog by vydělali až dva miliony korun. Tohoto protiprávního jednání se dopouštěl třiapadesátiletý partner zemřelé ženy spolu se svým spolupachatelem po dobu minimálně jednoho roku,“ dodala mluvčí.

Domovní prohlídka bytu partnera zesnulé ženy, statku a bytu dalšího rodinného příbuzného pak odhalila jeden milion korun v hotovosti, měli tam také známky a mince a dvě nelegálně držené střelné zbraně. „Všechny tyto předměty byly zakoupeny z peněz vydělaných prodejem drog a výrobce je považoval za vhodnou investici. Dále zajistili kompletní varnu drog, chemikálie, z nichž drogy vyráběli, a mnoho dalších komponentů,“ nechala se slyšet Kropáčová.

Partnera ženy i jeho 68letého kumpána policisté přímo na statku zadrželi, jsou obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a hrozí jim až 12leté vězení. 53letému příteli zemřelé pak hrozí za to, že jí způsobil smrt, až 18 let za mřížemi.

Úmrtí přibývá

Policisté při té příležitosti varují veřejnost - v poslední době totiž v Praze stoupá počet úmrtí po předávkování drogami. „Můžeme říct, že v posledních třech letech naše protidrogové oddělení zaznamenalo enomní nárůst úmrtí v souvislosti s užitím OPL. Nejedná se jen o nové psychoaktivní substance, jako je fencyklidin, ale jsou to i běžně známé drogy, jako je heroin, pervitin, extáze a kokain. Je asi mylné se domnívat, že běžná dávka extáze či kokainu nemůže člověka usmrtit, protože opak je pravdou. Pokud jsme v roce 2019 měli sedm úmrtí, teď jich máme v Praze kolem 20,“ řekla Blesku major Michaela Volková, zástupkyně vedoucího protidrogového oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy.

Mezi „nové“ drogy patří právě andělský prach, kterým se předávkovala žena z Prahy. „Andělský prach je pro nás poměrně nová droga. Pokud jde o to, jak vypadá, jedná se o bílý prášek srovnatelný podobou s kokainem, takže lze snadno zaměnit. Nicméně jeho účinky jsou mnohonásobně vyšší, takže i v malé dávce dokáže způsobit fatální následky,“ vysvětlila Volková. 

Další z takových látek je také v poslední době oblíbený gama-hydroxybutyrát, který se používá jako čistidlo na graffiti a jemuž se říká tekutá extáze. „Lidé ji zneužívají opět pro uvolnění před sexem. Ta látka je vysoce nebezpečná, protože už v malém množství dokáže způsobit velké zdravotní komplikace, které mohou mít fatální následky,“ uvedla.

Na závěr přidala Volková také varování: „Při každém užití drogy uživatel musí počítat s tím, že může ke komplikacím dojít. Závisí to na celkovém rozpoložení, celkové kondici daného organismu, dávky se dají těžko odhadnout. Na mladé bych apelovala, pokud experimentují s drogami, tím myslím i léčiva, aby mezi sebou ty látky nikdy nekombinovali, protože účinky látek se mezi sebou potencují, totéž platí o kombinaci s alkoholem.“

Fotogalerie
9 fotografií