„Nevím, co se to se mnou stalo,“ řekl obžalovaný před soudem, který mu prodloužil vazbu.

Nikdy netrestaný, nezadlužený barman, jenž vedl až dosud bezúhonný život, zcela nepochopitelně zaútočil na neznámou cizinku (26). Ta šla po pěší lávce přes Koliště v Brně.

Nižší trest

Soud Jakubovi N. uložil nižší trest pod zákonnou hranicí, hrozilo mu od 12 do 18 let. Soud přihlédl k dosavadní beztrestnosti muže i k tomu, že se přiznal. „Prohlásil vinu, prokázal k tomu postoj. Vyjádřil lítost, omluvil se poškozené,“ řekl souce Petr Jirsa. Jakub N. dále musí uhradit přes 300 tisíc zdravotní pojišťovně za náklady na léčbu ženy. Oběti musí zaplatit také přes 300 tisíc korun.

Probodl jí plíci

Útok zachytila dopravní kamera. Videozáznam ukázal, že muž k ženě přistoupil zezadu. Bodl, odběhl ke schodům a zmizel v parku. Žena se otočila a udělala ještě několik kroků, poté se zhroutila.

 

S těžkým zraněním skončila vzápětí v péči lékařů ve Fakultní nemocnici v Brně. Z dokumentace vyplývá, že bez včasné pomoci a operace by žena zemřela. Pachatel jí nožem probodl plíci.

Útočník po napadení odkráčel na vlak a odjel do Ostravy. Třiceticentimetrový kuchyňský nůž měl v batohu, protože jel prý ke známé stěhovat byt a nůž měl být na porcování masa.

Byl ve stresu

Kvůli přiznání viny se soud nemusel detailněji zabývat důkazy. Vyslechl jen soudní znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie. Podle nich obžalovaný netrpí žádnou psychózou, sexuální poruchou nebo poruchou osobnosti a intelekt má v širším pásmu normy.

Podle znalkyň byl čin zkratovou reakcí, vliv na to měla i porucha přizpůsobení se, kterou muž trpěl asi měsíc v důsledku reakce na sebevraždu jeho tehdejší partnerky.

Znalkyně uvedly, že z hlediska medicíny není muž nebezpečný, ale ze společenského hlediska je vysoké riziko recidivy. Proto doporučily intenzivní psychoterapii.  Muž před soudem uvedl, že činu lituje, chce na sobě pracovat a terapii bude podstupovat i po výkonu trestu.

Verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Fotogalerie
5 fotografií