Přesně před rokem vešel šílený vrah na úřad práce do pražské Bělehradské ulice, vystoupal do čtvrtého patra do kanceláře paní L., vytasil zbraň a ženu chladnokrevně zastřelil! Oním vrahem je dle obžaloby Jiří Dvořák (67), střílet měl prý ze msty - úřad práce mu totiž nepřiznal podporu poté, co mu v práci neprodloužili zaměstnaneckou smlouvu. 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Dvořák u soudu. (27. června 2022) Blesk.cz - Veronika Foltová

V úterý u soudu zazněla svědectví lidí, kteří na úřadu práce v době vraždy byli a Dvořáka viděli, či s ním dokonce mluvili. Ve středu pak v soudní síni promluvila soudní znalkyně, která popsala šokující detaily poranění. „Paní L. utrpěla zástřel břicha charakteru okrouhlé rány ve výši 92 cm nad levou ploskou nohy, střelba proběhla z větší vzdálenosti, ne tedy z bezprostřední blízkosti,“ popsala Markéta Kulvajtová.

„Střela byla nalezena v oblasti pravé kosti kyčelní, následně došlo k otoku mozku, protože poškozená utrpěla extrémní ztrátu krve. Ve vinohradské nemocnici proběhla snaha paní L. zachránit přímou masáží srdce, což znamená otevření hrudníku a masáž rukou. Zranění byla natolik vážná, že poškozenou prakticky nešlo zachránit. Toxikologické vyšetření nezjistilo nic, pouze kofein,“ uvedla Kulvajtová, která prováděla pitvu.

Poleptání exkolegyně

Obžaloba viní Dvořáka z pokusu o těžké ublížení na zdraví, toho se měl dopustit jen pár dní před vraždou úřednice - v areálu Aera Vodochody v Odolené Vodě, kde dříve pracoval, poleptal bývalou kolegyni kyselinou! „Paní K. utrpěla těžké poleptání na třech procentech těla, tedy na lýtkách, v podkolení, na temeni hlavy a pod pravým okem. Třetí stupeň popálenin měla poškozená na pravém lýtku,“ řekla znalkyně.

Poleptaná žena ihned po útoku ucítila pálení na temeni hlavy i lýtkách a bleskurychle vběhla do recepce firmy, kde se začala polévat vodou. „Její popis situace se shoduje s popisem, co tehdy uvedl dnes již obžalovaný Dvořák, který řekl, že na poškozenou chrstl kyselinu," popsala Kulvajtová s tím, že poškozená se zachovala velmi racionálně, oplachování ji zachránilo. 

I tak nicméně strávila v nemocnici 22 dní. „Jizvy nelze hodnotit ihned po útoku, postupem času dochází ke zhoršení, můžeme říct, že popáleniny tzv. zrají. Byla nutná operace – kožní implantáty. Zranění nelze hodnotit jako zohyzdění, protože popáleniny nejsou v oblasti obličeje a dekoltu, ale trvalé následky poškozená rozhodně má,“ nechala se slyšet znalkyně.

Zraněný policista

Kvůli Dvořákovi byl zraněn také policista - muž totiž v bytě, kde žil, nastražil výbušný systém, jenž měl nejspíš zasáhnout majitelku. Schytal to ale policista, který byt prohledával. Ten u soudu hovořil už v úterý. „Hned po zásahu mě odvezla sanitka, měl jsem osm dní neschopenku, špatně jsem slyšel a hvízdalo mi v uších. Chodil jsem na injekce a bral jsem prášky. Po těch osmi dnech se to zlepšilo. Žádné následky nemám,“ uvedl u soudu Roman S. Jeho zranění ve středu popsala i Kulvajtová. 

Na dotaz soudce, jestli má Dvořák nějaké dotazy na soudní znalkyni k popisu policistových zranění, obžalovaný, jehož v úterý soudce vykázal kvůli neustálému vyrušování a urážení svědků, prohlásil, že se nebude vyjadřovat k osobě, která je součástí „zločinecké organizace, jako je Policie České republiky“, a jeho stav a zranění ho vůbec nezajímá.

Obhájkyně obžalovaného Dvořáka, Soňa Adamová, Blesku sdělila, že bude žádat znalecký posudek duševního zdraví Jiřího Dvořáka. „Z průběhu jednání je, myslím, jasné, že pan Dvořák se nachází v úplně jiné realitě než my všichni. Několikrát během soudního jednání za viníka označil ,neviditelný establishment, který vše řídí´, což podle mého jasně dokazuje, že má minimálně sníženou schopnost vnímání reality." Dvořákovi nyní hrozí až výjimečný trest.

Odročeno do září

Soudce Kamil Kydalka na závěr třídenního soudního líčení prohlásil, že: „Obžalovaný Jiří Dvořák se ponechává ve vazbě ve věznici Praha 4 Pankrác. Obžaloba byla podána na závažnou trestnou činnost, podle dokazovaných skutečností je možné, že by obžalovaný mohl být pachatelem uvedených skutků. Je zde i obava, že by se mohl skrývat před spravedlností. Navíc je obava, že by v obdobné činnosti mohl pokračovat.“ „Jednání je odročeno na 5. září, kdy budou předvoláni znalci z oboru psychologie a psychiatrie a také znalci z odboru IT. Předvoláni budou rovněž další svědci a to manžel zavražděné paní L., dále pak popálená Michaela K. i její manžel,“ uzavřel Kydalka

 

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Fotogalerie
108 fotografií