Státní zástupkyně Taťána Prici viní Dvořáka ze zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, poškození cizí věci, zločinu vraždy ve stadiu pokusu, nedovoleného ozbrojování a zločinu vraždy, hrozí mu i výjimečný trest. Muž v úterý 29. června 2021 vtrhl na Úřad práce v Praze 2 a zastřelil tam jednu z úřednic, paní L. Jen několik dní předtím, v pátek, v Odolené Vodě poleptal bývalou kolegyni Michaelu K. kyselinou, v sobotu pak v jeho bytě vybuchl nástražný systém, který měl usmrtit majitelku bytu Renátu K. To se nestalo, zranil ale policistu Romana S. Pachatel po vraždě několik hodin prchal před policisty, těm se ale nebezpečného Dvořáka ještě týž den podařilo dopadnout v pražské Palackého ulici.

Dvořák u soudu v pondělí vinu odmítl a odmítl také vypovídat. V úterý zazněly výpovědi svědků. Soudce nejprve četl výpověď Renáty K., majitelky bytu, v němž Dvořák žil, na kterou pachatel nastražil výbušniny. Ta se k líčení nedostavila, neboť dle psychiatrické zprávy trpí „závažným dušením onemocněním, které je následkem úmrtí v rodině“

Video
Video se připravuje ...

Jiří Dvořák u soudu. (27. června 2022) Blesk.cz - Veronika Foltová

„26. června 2021 mi volala policie, že hledají Dvořáka, jeli jsme společně do bytu. Klíče do zámku nepasovaly. Policisté zavolali zámečníka, ten zámek otevřel, bylo třeba ještě přestřihnout řetízek. Když dveře otevřeli, poslali mě do mezipatra pod námi i se zámečníkem. Pro jistotu,“ stojí ve výpovědi Renáty K. „Najednou se ozvala hrozná rána, policisté vyběhli ven a volali si posily. Já jsem si sedla na schody a rozklepala jsem se, byl to hrozný zážitek. Jeden policista byl zraněný,“ uvedla Renáta K. loni krátce po incidentu.

Výpovědi zasahujících policistů

Hrůzu onoho dne u soudu osobně popsal zraněný policista Roman S. Ten den měl službu s kolegou u bytu Jiřího Dvořáka, po kterém v tu dobu policisté pátrali. „Kriminální policie přivezla majitelku bytu, my jsme ji tam měli hlídat, kdyby byl obžalovaný na místě. Když byly dveře otevřeny, měli jsme podle pokynů kriminální policie takticky projít pravou stranu bytu,“ popsal Roman S. Bezprostředně po otevření bytu se podle něj nestalo nic, procházeli proto jeho pravou stranou. Jeho kolega pak otevřel komoru, načež si Roman S. všiml podezřelých drátů. „Rychle jsem se sehnul a ozvala se ohlušující rána. Hned po zásahu mě odvezla sanitka, měl jsem osm dní neschopenku, špatně jsem slyšel a hvízdalo mi v uších. Chodil jsem na injekce a bral jsem prášky. Po těch osmi dnech se to zlepšilo. Žádné následky nemám,“ dodal policista.

Podle jeho kolegy dveře do bytu otevřel zámečník a za nimi byl ještě řetízek, předpokládalo se proto, že je podezřelý na místě. „Procházeli jsme pravou stranu bytu. Všechny dveře byly pootvírané, jen jedny byly zavřené na kliku. Já jsem je otevíral z levé strany, levou rukou, kolega byl v prostorech kuchyně, částečně krytý, na domluvený signál jsem prudce otevřel dveře a ozvala se ohlušující rána,“ popsal policista tentýž okamžik, o němž chvíli předtím hovořil u soudu jeho kolega. 

Soudce se po výpovědi svědka zeptal obžalovaného, jestli má k jeho výpovědi nějaké vyjádření nebo námitku. Obžalovaný Dvořák už poněkolikáté uvedl, že tato svědectví nejsou důležitá, jsou zaprotokolovaná, a jsou tedy ryze účelová, a znovu připomněl, že nechápe, proč soud nevyslechne Renátu K.

Okamžik vraždy

U soudu pak promluvila také Jitka S., úřednice z vinohradského úřadu práce, která se zastřelenou L. seděla v době vraždy v kanceláři. „Okolo 10:40 se ozvalo zaklepání, někdo vešel, neviděla jsem kdo, protože vstupuje do chodby a já mám zakrytý výhled do chodby kopírkou. Veřejnost k nám běžně nechodí, proto paní L. vstala a šla ke dveřím,“ popsala žena. „Slyšela jsem, že paní L. řekla: ,Co si přejete?´ a asi ho poznala. Moc jsem ho neviděla, on nepromluvil, jen jsem slyšela výstřel. Napadlo mě, že je to nějaký šílenec, že jde vystřílet lidi na úřadě,“ popsala Jitka S. u soudu okamžik vraždy.

Hned poté se skrčila pod stůl, bála se totiž, že pachatel zaútočí i na ni. Ten ale místo toho odešel. „Paní L. mi ještě říkala, ať zavolám sanitku, že ji střelil do břicha. V tu chvíli se skácela k zemi a už nepřišla k sobě. Snažili jsme se ji podle instrukcí záchranky oživovat. Pak přijela záchranka, paní L. záchranáři odnesli do chodby,“ dodala Jitka S.

Před výslechem další svědkyně soud arogantního Dvořáka vykázal - opakovaně totiž vyrušoval, urážel soudce i vyslýchané svědky.

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Fotogalerie
58 fotografií