Soudní síň v pondělí ráno zaplnili novináři i veřejnost, aby mohli sledovat proces s nebezpečným šílencem, který terorizoval hlavní město loni v červnu. Jiřího Dvořáka přivedla k soudu krátce před desátou eskorta – spoutaného, s rouškou na obličeji, viditelně pohublého a s dlouhými bílými vlasy. Obžalovaný zůstal spoutaný i po celou dobu procesu, hrozí mu doživotí.

Muž stanul u soudu proto, že v úterý 29. června 2021 vtrhl na Úřad práce v Praze 2 a zastřelil tam jednu z úřednic. Jen několik dní předtím, v pátek, v Odoleně Vodě poleptal bývalou kolegyni Michaelu K. kyselinou, v sobotu pak v jeho bytě vybuchl nástražný systém, jenž zranil policistu. Pachatel po vraždě několik hodin prchal před policisty, těm se ale nebezpečného Dvořáka ještě týž den podařilo dopadnout v pražské Palackého ulici.

Státní zástupkyně Taťána Prici ho viní ze zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, poškození cizí věci, zločinu vraždy ve stadiu pokusu, nedovoleného ozbrojování a zločinu vraždy, hrozí mu i výjimečný trest. Obžaloba na začátku procesu žádala, aby byla z jednání vyloučena veřejnost, to však soudce Kamil Kydalka zamítl. 

Zdemoloval byt a majitelku chtěl usmrtit

Státní zástupkyně v obžalobě mimo jiné uvedla, že poté, co Dvořák dostal vyrozumění o zvýšení nájmu od majitelky bytu Renáty K., na tuto výzvu nereagoval, dokonce nájem přestal úplně platit. „Když obdržel soudní příkaz k vystěhování, byt zdemoloval. Rozbil skleněné výplně, vylámal kliky, zcela zdemoloval kuchyňskou linku, zdi polil barvou a počmáral je svastikami,“ vyjmenovala státní zástupkyně.

„Obžalovaný předpokládal, že si majitelka půjde zkontrolovat škody, které v bytě způsobil, proto zkonstruoval nástražné střelné zařízení a umístil ho tak, že osobě, která vejde do bytu a bude vysoká jako majitelka, bude mířit do oblasti krku a hlavy,“ pokračovala státní zástupkyně.

Majitelka však na kontrolu bytu zavolala policii. Střelné zařízení naštěstí přivolané policisty nezasáhlo, jednomu z nich však přivodilo poranění sluchu, se kterým musel být hospitalizován

Jsem nevinný

Jiří Dvořák následně uvedl, že je nevinný, dohodu o vině a trestu odmítl. Odmítl také vypovídat. „Vzhledem k prokázané skutečnosti, že tento soud drze pohrdá zákony, nebudu vypovídat,“ prohlásil Dvořák. Soudce se následně zajímal o to, jaké porušení má na mysli. „Pane předsedo senátu, porušil jste zákon mimo jiné tím, že jste nepovolal Michaelu K., která je klíčovou svědkyní,“ uvedl Dvořák. Soudce kontroval, že se nejedná o porušení zákona a že si obžalovaný plete pojmy a dojmy. Pak Dvořákovi nařídil, aby se posadil, obžalovaný chtěl ale ještě něco vysvětlovat, a tak ho museli usadit násilím. Dvořák se po celou dobu choval arogantně, se soudcem hovořil povýšeně a na fotografy dokonce ukazoval prostředníčky.

Dvořákova obhájkyně Soňa Adamová následně v rozhovoru o přestávce řekla, že si Dvořák myslí, že kvůli Michaele K. (Dvořákově exkolegyni, pozn. red.) dostal od zaměstnavatele dva vytýkací dopisy, které měly za následek jeho propuštění z práce. Obhájkyně žádala výslech této svědkyně, ale soud ji nepředvolal, prý proto, že trpí posttraumatickým stresem.

„V žádném případě nechci obhajovat to, co pan Dvořák udělal. Je ale mým klientem přes čtyři roky a vždy na mě působil jako slušný a vzdělaný člověk s rozhledem,“ řekla Adamová. Na dotaz, zda byl vypracován posudek o Dvořákově příčetnosti, sdělila, že takovýto posudek vypracován vůbec nebyl. „Budu s klientem ještě projednávat, jestli bude ochotný takovýto posudek podstoupit, záleží to na něm,“ dodala obhájkyně. Dění v soudní síni i nadále sledujeme.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Dvořák u soudu (27. června 2022) Blesk.cz - Veronika Foltová

Fotogalerie
16 fotografií