Petr Torák spolu s jeho rodiči před lety, kdy ho zbili neonacisté, udělal zásadní rozhodnutí. Rodině, která denně čelila výhrůžkám, došla trpělivost a emigrovali do Velké Británie. „Za bílého dne v centru města v nákupním středisku mě napadla skupina skinheadů. Dva dny potom napadli i mou matku a mého bratra,“ uvedl pro projekt HateFree Culture Petr.

Ocenění od královny

Začátky nebyly podle něj jednoduché, ale tvrdá práce přinesla ovoce. Petr Torák nastoupil k britské policii. Věnoval se hlavně menšinám a přistěhovaleckým komunitám. Za jeho nasazení a služby romské komunitě dostal z rukou královny Alžběty II. dostal Řád britského impéria. Po jedenáct letech u policie následně skončil, aby se mohl věnovat komunitní skupině, kterou založil. Působil jako člen Rady vlády pro záležitosti romských menšin v rámci české vlád, loni stal honorárním konzulem České republiky v Peterborough a začal poskytovat konzulární služby českým krajanům.

Díky jeho funkci do rodného Česka musí čas od času zajet. Naposledy, když tu byl, stalo se něco, co ho nazvedlo ze židle. Chtěl se v centru naobědvat v jedné z pražských restaurací, místo toho se mu ale dostalo jen neurvalého jednání. Svůj zážitek sdílel na sociální sítě. 

„Už nebudu mlčet! Co víc musí člověk udělat aby dokázal svému okolí, že je rovnoprávným? Celý život nás učí vystupovat slušně, mluvit spisovně, mít dobrou práci ..... a i když to člověk dělá, tak některým lidem to stále nestačí. Dnes to například nestačilo číšníkovi v přažské restauraci Švejk u stanice metra Můstek,” začíná příspěvek. 

Půl hodiny nic

Obsluhu restaurace poprosil o vodu s citronem. Půl hodiny se nic nedělo, zatímco ostatní zákazníci jedli. „Poprosil jsem o vodu s citronem a jídelní lístek, ale ani po 30ti minutách mi nic z toho nedonesl. Zákaznící kolem mě, kteří si objednali až po mě už měli dávno jídlo na stole a každou chvilku k nim chodil a ptal se jich jestli je vše v pořádku. Po několika pokusech o získání pozornosti čísníka, sice přišel, ale ani se neomluvil a neochotně přinesl malou plastovou láhev vody a položil ji na stůl a odešel,” řekl.

„Po dalších 10ti minutách mi už došla trpělivost, zavolal jsem ho a řekl jsem mu, že o takovýto servis nemám zájem a že odcházím. A číšník odpověděl "No konečně"! Mlčení a nic-nedělání opravdu nikam nevede. Je načase se ozvat, jinak se nic nezmění,“ uvedl.

Žádná diskriminace

„Jsem Honorarní konzul republiky, do které bych se chtěl jednou vrátit a neobávat se předsudků, ale je potřeba ukázat prstem na tyto praktiky a začit tyto individua / organizace hnát k zodpovědnosti. Podobné incidenty se stali i mým kolegům během naši pracovní cesty s britskými učiteli. Proto vybízím všechny - pojďme společně zahanbit viníky diskriminačního jednání,” dodal.

Restaurace odmítá, že by číšníci hosta znevýhodnili. „K žádné diskriminaci tady nedocházelo. Máme tady zaměstnané dva Romy, dva Mongoly. Všichni jsou obsloužení stejně,“ řekl redaktorce idnes.cz jeden z manažerů restaurace. Dodal, že jestli se někdo cítil diskriminovaný, měl se na ně ihned obrátit a neměl problém řešit až s odstupem na sociálních sítích.

Příspěvek Petra Toráka na Facebooku.
Autor: Facebook Petr Torák
Fotogalerie
9 fotografií