Mrtvou ženu ve 23. týdnu těhotenství nechal její druh na posteli a poté tělo uložil do objemného vaku. Její smrt oznámil policii několik dní poté.

Pavel R. podle soudce Tomáše Kurfiřta spáchal vraždu zvlášť trýznivým způsobem. „Dušení družky během několika hodin ještě vylepšoval. Nakonec jí vložil do úst smotek potravinářské fólie, utáhl přes obličej nátělník a ještě polil vodou. Oběť mu byla zcela vydána napospas, prožívala úplnou bezmoc,“ řekl soudce.

Motivem činu byla chorobná žárlivost Pavla R. Konfliktní soužití, ve kterém kromě každodenních hádek sehrálo negativní roli i užívání drog, vedlo k tragédii. „Bez ohledu na okolnosti vztahu obžalovaný reagoval způsobem, kterým se lidské bytosti k sobě nechovají. Tato společnost něco podobného nemůže tolerovat,“ poznamenal soudce.

Do celkového trestu pro Pavla R. soud zahrnul i řízení auta pod vlivem pervitinu. Naopak ho zprostil obžaloby, že nastříkal partnerce do obličeje kyselinu mravenčí. Podle soudu to nebylo prokázáno.

Dcera zemřelé: 20 let? To je málo!

Projednávání případu i samotný rozsudek přinesly vlnu emocí u příbuzných zemřelé ženy. "Dvacet let je málo. Měli mu naložit víc," řekla Blesku dcera Jitky S. "Nemám slov. To, co provedl, je hnus. A ještě zavraždil i nenarozené dítě," svěřila se další příbuzná oběti.

 

Fotogalerie
6 fotografií

O uložení dvacetiletého vězení rozhodly i posudky znalců, zejména psychologa. U Pavla R. konstatoval necitlivost k druhým, chybějící empatiei, povrchní city, vysokou pravděpodobnost opakování trestné činnosti.

Soud došel k závěru, že možnost jeho nápravy a úspěšného návratu do života je téměř nulová. Pavlovi R. přitížil i fakt, že byl v minulosti několikrát trestaný. 

Státní zástupce Ivan Hrazdira žádal pro Pavla R. výjimečný trest v první třetině zákonné sazby mezi 20 až 30 roky vězení. "Jde o to, zda byly splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu. Jsem přesvědčen, že ano," řekl žalobce.   

Podobně jako obžalovaný si ponechal lhůtu k vyjádření. Rozsudek tak není pravomocný.