Jeho třípatrová ikonická prodejna plná knih, která je jedním ze symbolů moravské metropole, nicméně stojí na stejném místě dodnes!

Velkokarlovický rodák a nedostudovaný posluchač novojičínské německé reálky vtrhl podle historiků do města jako velká voda. „Otevřít si české knihkupectví bylo více než odvážné,“ shodují se.

Troufalost to od zemitého vlastence a sokola byla opravdu nebývalá. Někteří Němci - podle dobových novin – Barviče na ulici napadali. Ochránit ho museli až četníci na příkaz magistrátu.

Nová éra

„Joža Barvič se nedal. Svým ryze českým knihkupectvím zahájil éru pozvolného počešťování do té doby takřka ryze německého Brna,“ míní historici.

Barvičovo knihkupectví je dodnes legendou přesahující význam Brna. Není snad žádného Brňana, který by si u něj někdy nekoupil knihu.

Od roku 1997 má Josef Barvič čestný hrob na Ústředním hřbitově v Brně, je po něm pojmenována i ulice v rezidenční Masarykově čtvrti.

Brno ovládali Němci

V Brně se před 140 lety daleko víc mluvilo německy. Němci ovládali radnici i rozvíjející se fabriky a jejich podíl ve městě se zvyšoval. Ve chvíli, kdy Barvič otevíral krám, žilo podle sčítání lidu v Brně 48 951 Němců a 32 142 Čechů a Moravanů.

Otevření knihkupectví oznámil Barvič inzerátem v Moravské orlici v polovině července 1883. Veřejnosti dal na vědomí, že otevírá „knihkupectví, obchod s hudebninami, zbožím uměleckým, papírem a pomůckami školními“. Zdůrazňoval, že jde o podnik ryze český a určený „všem Moravanům, hlavně Čechům brněnským“. Obchod nesl firemní štít ve třech slovanských barvách v české řeči. 

Firkušný, Kubelík i Janáček

V roce 1897 se Barvič dostal do finančních potíží. Na radu přátel přijal za společníka Josefa Novotného, který se u něj vyučil. Schopný a pracovitý Novotný podnik pozvedl. Barvič & Novotný pak provozovali i nakladatelství, obrazárnu a hudební salon.

Vystupovali v něm Rudolf Firkušný či Rafael Kubelík, navštěvoval jej Leoš Janáček, Jaroslav Vrchlický, Svatopluk Čech, Alois Jirásek, Rudolf Těsnohlídek nebo bratři Mrštíkové.

Splněný sen vlastence

Kolem nového kulturního střediska se soustředili představitelé českého národního života v Brně, novináři, spisovatelé, hudebníci i výtvarníci. Barvičův sen se naplnil, on sám však už neměl dost sil pouštět se do nových aktivit a ze společenství ve firmě v roce 1919 vystoupil. Josef  Novotný jako jediný majitel však vedl podnik dál pod názvem Barvič & Novotný.

Komunisté krám sebrali

Knihkupectví fungovalo bez potíží až do komunistického převratu. Na firmu byla v roce 1948 uvalena nucená správa a Novotnému obchod nakonec odebrali. Rodině se knihkupectví vrátilo až v roce 1991.

V roce 2013 jej vnuci Josefa Novotného prodali knihkupeckému řetězci Kanzelsberger. Ten historickou podobu ikonické prodejny zachoval.

VIDEO: Co vám ve škole neřekli: Temný život Klementa Gottwalda! Syfilis, alkohol, Stalin a nechtěná manželka.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Co vám ve škole neřekli: Temný život Klementa Gottwalda! Syfilis, alkohol, Stalin a nechtěná manželka Ivona Loutocká, Jana Říhová

Fotogalerie
17 fotografií