Když se v mládí rozhodoval, kam půjde studovat po základní škole, lákala ho chemická průmyslovka. „Chemie je úžasný obor, ale tenkrát se ještě dávalo dětem na školách doporučení, zda jsou „vhodné“ ke studiu a já v této kategorii nebyl. Nastoupil jsem proto na učiliště v Českých Budějovicích na obor: Biochemik pro výrobu piva a skladu,“ vysvětlil sládek pocházející z Českého Krumlova.
Vařil pivo po celém světě
V té době byl nejen mezi pivaři oblíbený film Postřižiny. „Měl na mě ale vliv jen z hlediska poetiky zpracování, ne z hlediska povolání. Inspirací mi byla spíše Magda Vašáryová, ale ta jí byla pro většinu mužů v dorosteneckém věku,“ přiznal Hrubeš s úsměvem.
Po vystudování se Hrubeš naplno pustil do výroby piva. „Za ty roky to bylo určitě přes deset milionů piv. Mnozí kolegové z branže toho mají za sebou víc,“ hned přiznal sládek.
Málokdo z nich se ale může pochlubit tím, že pivo vařil i za oceánem, konkrétně v Austrálii. Kromě toho Hrubeš působil i v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, Arménii či v Gruzii.
Nejoblíbenější starosta? Než usedl do čela Prahy, vařil Ferdinand Vališ (†44) na Václaváku značkové pivo

Jinde jsou sladší
„Někde jsou sladší a z pohledu českého piva málo chmelená a dozrálá. Rozhodně ale nebudu říkat, že tamní piva jsou špatná. Jsou jiná. Navíc v posledních deseti letech tam šla kvalita hodně nahoru,“ upozornil sládek.
Ten také pozoruje postupnou proměnu tuzemských pivařů. „Už dávno neplatí, že někdo si vypije svých patnáct kousků jednoho druhu a jde domů. Dnešní zákazník je zvídavý a chce ochutnávat. To je dobře, protože z mého pohledu má pít hodně lidí málo piva a ne naopak,“ vysvětlil.
Člověk musí mít vizi
Pivo má podle Martina velmi silnou funkci. „Musíme si uvědomit, že má úžasné složení. Přestože obsahuje asi 90 % vody, jde o velmi zdravou potravinu. Navíc plní sociální a psychologickou, všichni jsou si u něj rovni,“ zdůraznil Hrubeš.
Podle brněnského sládka navíc pivovarnictví vede člověka k zodpovědnosti. „Pivovar a sládek musí mít zodpovědnost, vizi na delší dobu a ne žít přítomným okamžikem. Nemůžete si dovolit rozhazovat, musíte zvažovat každou investici. Také musí být trpělivý, zdvořilý a slušný,“ přidal zkušenosti z praxe.
Nejlepší sládek
Hrubeš stál u zrodu hned několika řemeslných pivovarů, například Bítov, Kytín, U Tomana nebo Glokner. Nyní působí jako vrchní sládek v brněnském pivovaru Moravia a Lucky Bastard, kde už uvařil přes 500 várek piva.
V říjnu 2022 byl vyhlášen nejlepším sládkem na Prvním Svatováclavském festivalu piva na Králickém Sněžníku. První místo získal i v soutěži Pivex a letos vyhrál i London Beer Competition 2023.
VIDEO: Prezident České republiky Petr Pavel narážel v berlínské restauraci soudek s pivem.
Pavel přiletěl do Berlína: V restauraci narážel soudek s pivem Instagram Petra Pavla