V blízkosti rostlin vám bude dobře. Proto to s nimi nevzdávejte. Umělé květiny ty živé nikdy nenahradí.

Zmíněné výhody si užijete, když se květinám bude dařit. To se ale nestane, když se dopustíte školáckých chyb.

1. chyba: Zaléváte jako zběsilí

Přehnali jste to s množstvím vody? Jde o jednu z nejčastějších chyb. Vaše úmysly přitom nemusely být špatné. Rostlině žloutly listy, tak jste ji automaticky zalili. Jenže barva není to jediné, čím byste se měli řídit. Pokojovka ji může měnit, i když je přelitá.

Přelitá květina pláče

Rostlina nemá dostatek kyslíku. Uhnívají jí kořeny a celkově podléhá nejrůznějším chorobám. Kromě toho láká škůdce, kteří si na ní smlsnou.

První pomoc, která zachraňuje životy

Jednejte okamžitě a odvraťte její konec. Pokojovku položte na slunné a dobře větrané místo. Tím urychlíte vstřebávání vody. Zkontrolujte, že má květináč drenážní otvory, díky kterým přebytečná voda odteče ven. Pokud je květina vodou silně nacucaná, zbavte ji hlíny a nechte ji proschnout na sluníčku. Poté ji přesaďte do suchého substrátu.

I když si pohlídáte správné množství vody, pořád nemáte vyhráno. Co bývá častý kámen úrazu?

2. chyba: Nehlídáte si kvalitu rostliny

Můžete se třeba přetrhnout, ale květina nevypadá dobře? Možná jste si pořídili nekvalitní sazenici. Nenechte se ošidit. Vychytralí prodejci vám bezostyšně prodají vadný kus. Důkladně si proto vybírejte, kde nakupujete. Zdravé sazenice poznáte na první pohled.

Před nákupem sazenic si dobře zkontrolujte jejich stav
Autor: Shutterstock

„Sazenice působí vyživeně. Listy jsou beze skvrn a nápadných deformací. Kořeny mají světlý odstín a v květináči mají dostatek prostoru. Rozhodně by neměly růst z květináče ven,“ říká Jarmila Pejpalová, odbornice na květiny, která vám ráda s květinami poradí na výstavě Floria Jaro 2024 v Kroměříži. Na akci si během dubna a května vyberete z široké nabídky kvalitních rostlin od českých pěstitelů.

Kvůli jaké chybě může být s pokojovými květinami ámen?

3. chyba: Neproklepnete si tvrdost vody

Tvrdá voda obsahuje rozpuštěné minerály, jako jsou vápník nebo hořčík. Ty můžou za několik problémů:

  • Zasolená půda způsobuje vadnutí listů i odumírání celé rostliny.
  • Kořeny se špatně rozvíjejí, mají horší přístup k vodě a živinám.
  • Na listech vznikají usazeniny, které blokují sluneční světlo a omezují fotosyntézu. 

Pokud pokojovky zaléváte tvrdou vodou, způsobíte jim velké problémy
Autor: Shutterstock

Udělejte si test tvrdosti vody

Do sklenice s vodou přidejte pár kapek tekutého mýdla. Pokud mýdlo pění, voda je v pořádku. Pokud je voda příliš tvrdá, rozpuštěné minerály se na mýdlo navážou, a tím pěnění zabrání. Naštěstí s tvrdostí vody můžete bojovat.

Jak vodu změkčíte?

Pokud máte zahradu, sbírejte dešťovou vodu. Jestliže bydlíte v bytě, nezoufejte. Stačí vodu vyfiltrovat nebo převařit.

Jaká další hloupost může s pokojovou rostlinou zatočit?

4. chyba: Vezmete květináč, který máte po ruce

Rostlině se daří tak dobře, jak dobře se vede jejím kořenům. Pokud se tísní v malém květináči, kořeny se začnou stáčet do kruhu. Tím se deformují, dusí a ve výsledku přijímají méně živin. Nadzemní část rostliny se kvůli tomu rozvíjí pomaleji. Květiny proto pravidelně přesazujte. Výměnou substrátu půdu prozvdušníte a kořenům dáte prostor k růstu. 

Když se kořeny začnou stáčet kolem rostliny, pokojovka vám říká, že potřebuje přesadit
Autor: Shutterstock

Ve velkém květináči se půda naopak rychle přemokří. V takovém prostředí rostlina snadno uhyne. Ve vlhku se navíc daří plísním. Ty poznáte podle hnědých či šedých skvrn na listech nebo stoncích.

Správnou velikost květináče vyberete snadno

Sáhněte po rozměru, který je v průměru o 2–3 cm větší než kořenový bal rostliny. Pokud si s výběrem květináče nejste jistí, poraďte se na zahradnické akci roku Floria Jaro 2024

5. chyba: Měříte rostliny jedním metrem

Každá pokojovka má jiné nároky. Stejná péče o všechny se vám může vymstít. Nejvíc relevantních informací získáte od zkušených odborníků. A kde na ně natrefíte? Na kroměřížské výstavě Floria Jaro 2024.

Při nákupu rostlin domů i na zahradu vám rádi poradí. Mimo jiné se tu pokocháte pestrými květinovými expozicemi. Letos vás uchvátí instalace s názvem Láska v oblacích. Kombinace tisíce květů všech možných druhů vytvoří scenérii nebe se sluncem, duhou a horkovzdušným balónem. Jarní atmosféru si užijete i díky bohatému kulturnímu programu. Děti určitě vezměte s sebou. Zařádí si v zábavném Dětském světě. 

Na výstavě Floria Jaro 2024 si pořídíte krásné květiny domů i na zahradu
Autor: Výstaviště Kroměříž

Chcete oživit svůj domov i zahradu zdravě vypadajícími květinami? Navštivte výstavu Floria Jaro 2024. Akce se koná v Kroměříži ve dvou termínech, a to od 27. dubna do 1. května a také od 4. do 8. května. Pro bližší informace klikněte zde.