Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Zaskočená zahrádkářka Mirka: Zlaté zuby v hlíně z obchodu!

Autor: Slávka Červená - 
17. dubna 2024
05:00

Opravdu nečekaný a pořádně děsivý poklad našla v pytli se substrátem Miroslava Fišerová (69) ze Zlína. Při přesazování květin na ni vykoukl zubní můstek, zčásti se zlatými zuby. Komu asi patřil?

„Manžel dosýpal na okně do květináčů s rýmovníky hlínu. V pytli koupený zahradní substrát. Všimla jsem si, že z jednoho květináčku něco trčí. Myslela jsem, že malý klacík, tak jsem manželovi ještě vyčinila, že to dělá nekvalitně,“ smála se.

Přišla blíž a domnělý klacíček vzala do ruky, aby ho vytáhla a vyhodila. „Bylo to tvrdé a najednou vykoukly z hlíny zuby. Zčásti zlaté. Byl to trochu morbidní šok. Hned mně začaly hlavou letět myšlenky: Odkud asi hlínu berou. Ze starého hřbitova? Nebo zuby někdo ztratil při práci se substrátem? Bohužel už nezjistíme, odkud substrát byl. Z loňska jsme měli zbytky ve třech pytlích a všechny jsme nedávno sesypali do jednoho,“ líčila.

Zemina, substrát, hlína

Píchla jsem tu sazeničku od tebe do hlíny a podívej, co mi vyrostlo… Tak mluví laici. Zahradníci místo pojmu hlína, který označuje směs nezpevněných hornin – písku, prachu, jílu, humusu a také vody, mluví o zemině. Ze zahradnické zeminy se následně vyrábějí pěstební substráty.

Jejich typů existuje celá řada, podle toho, na co mají být určené (na výsev, pro muškáty, pro jahody a podobně). A právě podle následného použití se zemina míchá například s rašelinou, pískem, humusem (kompost), hnojivy a dalšími součástmi.

Zubní lékařka: Patřil většímu muži

Paní Miroslavě to nedalo a šla se poptat na názor zubní lékařky Márie Frnkové. „Je to opotřebovaný fasetový můstek. V takovém stylu se to nedělá už několik desítek let, řekla bych i půlstoletí. Raritou je, že čelní korunky jsou světlé, ale ze zadní, vnitřní strany jsou z kovu. Podle velikosti zřejmě patřil můstek většímu muži. Zlato to asi není, spíš kov potažený slitinou. Můstek je zborcený, poškozený. Těžko říct, odkud se vzal,“ uvedla.

Její slova potvrdil i zubař Václav Michna. „Takto se to opravdu už nedělá, ale se zlatem se stále ještě občas pracuje. Jsou lidé, kteří mají na kovy alergii, a zlato jim nevadí. Nyní se více dělají můstky keramické nebo zirkonové,“ konstatoval.

 

Video  V Česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby?  - Barbora Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5351889 ( 26. dubna 2024 12:06 )

Zlaté zuby vykupují. Může je zpeněžit a nakoupit..... 🙂

emil stika ( 17. dubna 2024 13:11 )

a já se jich tolik nascháněl. kde bydlíte

Vendy O ( 17. dubna 2024 12:50 )

Mě by spíš napadlo, že našla pozůstatky zakopané oběti nějakého vraha. 😨

Chocho Loušek ( 17. dubna 2024 12:33 )

Asi odpad z krematoria .

y1xcvbnm ( 17. dubna 2024 11:19 )

No fuj, třeba tam v té hlíně nějaká mrtvola shnila . To je k pozvracení.

Zobrazit celou diskusi