Když váš organismus vyhodnotí konkrétní látku jako nebezpečnou, aktivují se buňky imunitního systému. Ty uvolní histamin, který se váže na receptory v tkáních, jako je kůže, sliznice nebo dýchací cesty. Tento hormon je naprosto zásadní, protože spouští konkrétní obrannou reakci.

Pyl vás opil

Na jaře obtěžuje alergiky především pyl. Poletuje všude kolem, a tak snadno pronikne do nosu nebo oka. Pokud tělo zareaguje přecitlivěle, uvolní příliš velké množství histaminu a spustí sennou rýmu.

TIP: S regulováním hladiny histaminu vám může pomoci přírodní antioxidant kvercetin.

Největší nálož pylu na vás útočí mezi 5. a 10. hodinou ranní. Raději se v těchto hodinách vyhněte pobytu venku. Při opuštění domova přes den noste sluneční brýle, které vás před pylem částečně ochrání.

Nošením slunečních brýlí částečně zabráníte pylu, aby se dostal do očí
Autor: Shutterstock

Pro ochranu dýchacích cest můžete použít i respirátor nebo nanoroušku. Bohužel to ale neznamená, že tato opatření budou stačit. Nad alergií jste ještě nevyhráli…

Úleva za milion, která nic nestojí

Ke svému tělu přistupujte s citem. Zatnout zuby a vydržet není cesta. Dokud budete vystaveni alergenům, pořádně se vám neuleví.

Právě jídelníček je důležitější, než si myslíte. Některé potraviny vaši alergii podpoří, protože obsahují velké množství histaminu. Jiné dokážou nepříjemné projevy zbrzdit. Se snížením hladiny histaminu vám pomůže ananas, zázvor nebo třeba bazalka.

Když už jste zkusili všechno a nic nepomáhá…

Polykáte další prášek, ale projevy alergie ne a ne ustoupit? Nejste sami. Alergie otravuje život zhruba polovině populace. Přitom ty nejobyčejnější látky s ní dokážou zatočit překvapivě dobře.

5 přírodních pomocníků, které vám pomůžou s alergií

1. Včelí med

Dopřejte si několik polévkových lžic denně. Vmíchejte med do jogurtu, přidejte ho do čaje nebo si ho vychutnejte samotný. Pomůže vám budovat imunitu proti pylu. Ta je naprosto zásadní v boji se sennou rýmou. 

Konzumováním medu posilujete svou imunitu vůči pylu
Autor: Shutterstock

Ze studie publikované v International Archives of Allergy and Immunology vyplývá, že pacienti konzumující med měli lepší výsledky než pacienti užívající klasické léky na alergii.

2. Jablečný ocet

Funguje jako probiotikum a má protizánětlivé účinky. Díky tomu dokáže zmírnit zánět a otok sliznic v nose a krku. Jablečný ocet je bohatý na antioxidanty a další prospěšné živiny. Posiluje zdravou funkci trávicího systému, která pozitivně ovlivňuje imunitu.

Jablečný ocet vám dokáže pomoci s otokem sliznice v nose i krku
Autor: Shutterstock

3. Kopřiva dvoudomá

Pomáhá snižovat nadměrnou tvorbu histaminu způsobující příznaky alergie. Má mírné diuretické účinky, které můžou pomoci k vyplavování škodlivých látek z těla. Pijte ideálně 2–3 šálky kopřivového čaje denně nebo vsaďte na kopřivovou tinkturu.

Tinktura z kopřivy dvoudomé přispívá ke snížení produkce histaminu
Autor: Shutterstock

4. Nebojácný kvercetin

Rostlinný flavonoid kvercetin reguluje přehnanou imunitní reakci těla. Dokáže snížit produkci a následné uvolňování histaminu. Využívá se jako přírodní antihistaminikum. Zároveň může přispět k rovnováze imunitního systému.

Kvercetin pozitivně pomáhá ovlivnit tvorbu histaminu
Autor: Shutterstock

Tip: Ideálně kvercetin kombinujte s bromelainem a vitaminem C. Doporučuje se 1 gram kvercetinu denně. 

5. Esenciální oleje

Mezi nejlepší pomocníky se řadí eukalyptový, mátový nebo bazalkový olej. Do vody v difuzéru přidejte pár kapek a užijte si uvolnění nosu od rýmy. Skvěle vám poslouží během celého roku i v období, kdy trpíte sennou rýmou.

Na úlevu od alergie sáhněte po éterickém oleji
Autor: Shutterstock

Když už jste alergičtí na svou alergii

Nedovolte alergii, aby vám otravovala život. V obchodě BrainMarket najdete doplňky stravy, které přispívají k lepšímu zvládání alergie. Chcete letošní jaro zvládnout lépe? Klikněte zde.