„Dnes se můžeme během pár vteřin spojit s kýmkoli na druhém konci světa a svobodně překračovat hranice. Před rokem 1989 ale kontakt s blízkými v zahraničí jednoduchý rozhodně nebyl. Pro rodiny rozdělené emigrací byl telefonní hovor jediným způsobem, jak se spojit s blízkými. Telefonát tak měl pro stovky tisíc Čechů nedocenitelnou hodnotu. Právě to připomínáme v další části projektu Svoboda není samozřejmost,“ popisuje David Daneš, ředitel marketingové komunikace a Brandu v O2, a dodává: „Vážíme si, že díky listopadovým událostem dnes můžeme například volně surfovat po internetu, cestovat a kdykoliv se spojit s lidmi v zahraničí. Jsme hrdí, že tuto svobodnou komunikaci s celým světem můžeme zprostředkovávat. A proto považujeme za důležité připomínat, že svoboda nikdy nebude samozřejmostí.“

Poslední rozezvonění telefonních budek

U příležitost 30. výročí listopadových událostí O2 v neděli 17. listopadu také rozezvoní všechny telefonní budky v České republice. Pokud právě půjdete kolem zvonícího veřejného automatu a zvednete sluchátko, uslyšíte autentický záznam z listopadových demonstrací doplněný krátkým vzkazem.  „Zatímco v dnešní době telefonní budky téměř nikdo nepoužívá, před třiceti lety, kdy nebyly žádné mobily a na pevnou linku se čekalo i několik let, měly pro spojení s okolím nenahraditelnou roli. Proto jsme se rozhodli je do připomínky výročí symbolicky zapojit,“ doplňuje David Daneš.

Video
Video se připravuje ...

Rozdělená rodina? Nemělo to řešení! O2 Czech Republic

O projektu Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost je dlouhodobým projektem O2, v rámci kterého operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. Letos v dubnu O2 připomnělo za totality zakázané autory a dalo možnost stáhnout si jejich díla zdarma z O2 Knihovny. Čtvrtý ročník O2 Pražské štafety se zase nesl ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, který v roce 1952 umožnil odjet kolegovi Jungwirthovi na sportovní hry v Helsinkách. Během hokejového mistrovství pak operátor připomněl pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. Za poslední tři roky O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na www.svobodanenisamozrejmost.cz.

Advertisement