Adventní pivní polévka

Autor: Litovel

Oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale především je jednoduchá a každý strávník si ji oblíbí.

0,5 l piva Litovel Moravan

0,5 l zeleninového vývaru

4 vejce

300 g zakysané smetany

3 rohlíky

80 g másla

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce oleje

Špetka soli, cukru

Na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř

Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka

Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné

kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.

Pivní kapřík

Autor: Litovel

K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.

500 g kapřích filet

0,5 l piva Litovel Premium

150 g másla

5 stroužků česneku

Koření: kmín, sůl

Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.

Pivní sloní žrádýlko

Autor: Litovel

Návštěvy během svátečního období nejsou ničím výjimečným. Aby ta u vás byla tou nezapomenutelnou, přichystejte originální pohoštění s pivní pomazánkou. K zapití samozřejmě pivo Litovel.

1 lžíce octa

2 lžíce oleje

3 lžíce hořčice

3 lžíce kečupu

2 lžíce cukru

1 dcl piva Litovel Premium

1 střední cibule

5 nakládaných okurek

600 g salámu typu junior

Zelenina na ozdobu: paprika, beraní rohy nebo rajče

Do hrnce dáme ocet, olej, kečup, hořčici, pivo a cukr. Společně je zahřejeme, dokud se nespojí, a necháme odpařit trochu vody. Salám, okurky a cibuli nadrobno nastrouháme a směs zalijeme nálevem. Podáváme s pečivem, zdobíme zeleninou.

Zálesácká pivní žebra

Autor: Litovel

Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.

6 kusů hovězích žeber

1 cibule

1 mrkev

150 g celeru

5 stroužků česneku

300 ml piva Litovel Premium

200 ml červeného stolního vína

200 ml hovězího vývaru

1 dcl oleje

150 g rajského protlaku

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce cukru

Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu

Jarní cibulka na ozdobu

V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.

Ananas v pivním těstíčku

Autor: Litovel

Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!

1 velký ananas

250 ml piva Litovel Černý citron

200 g hladké mouky

3 vejce

Sůl

olej na smažení

250 ml zakysané smetany

1 lžička citronky

1 skořicový cukr

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.