Adventní pivní polévka
Oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale především je jednoduchá a každý strávník si ji oblíbí.
0,5 l piva Litovel Moravan
0,5 l zeleninového vývaru
4 vejce
300 g zakysané smetany
3 rohlíky
80 g másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
Špetka soli, cukru
Na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř
Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka
Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné
kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.
Pivní kapřík
K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.
500 g kapřích filet
0,5 l piva Litovel Premium
150 g másla
5 stroužků česneku
Koření: kmín, sůl
Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.
Pivní sloní žrádýlko
Návštěvy během svátečního období nejsou ničím výjimečným. Aby ta u vás byla tou nezapomenutelnou, přichystejte originální pohoštění s pivní pomazánkou. K zapití samozřejmě pivo Litovel.
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
3 lžíce hořčice
3 lžíce kečupu
2 lžíce cukru
1 dcl piva Litovel Premium
1 střední cibule
5 nakládaných okurek
600 g salámu typu junior
Zelenina na ozdobu: paprika, beraní rohy nebo rajče
Do hrnce dáme ocet, olej, kečup, hořčici, pivo a cukr. Společně je zahřejeme, dokud se nespojí, a necháme odpařit trochu vody. Salám, okurky a cibuli nadrobno nastrouháme a směs zalijeme nálevem. Podáváme s pečivem, zdobíme zeleninou.
Zálesácká pivní žebra
Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.
6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva Litovel Premium
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
Jarní cibulka na ozdobu
V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.
Ananas v pivním těstíčku
Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!
1 velký ananas
250 ml piva Litovel Černý citron
200 g hladké mouky
3 vejce
Sůl
olej na smažení
250 ml zakysané smetany
1 lžička citronky
1 skořicový cukr
Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.