Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak významnou pomoc představují tyto zdánlivě obyčejné vymoženosti v životě lidí se zdravotním postižením? Jak moc často a na co data využívají?  

Vozejkmap.cz a idos.cz jsou potřeba na cestování

Podle letošního výzkumu společnosti IPSOS si téměř polovina dotázaných myslí, že informační a komunikační technologie mohou nejvíce usnadnit život a vylepšit postavení na trhu práce vozíčkářům. Podle České asociace paraplegiků řeší vozíčkáři stále nejvíce mobilitu a svoje data tak při cestování nejčastěji využívají na dvě chytré aplikace. Jednou z nich je vozejkmap.cz a tou druhou idos.cz, kde si mohou vyhledat nízkopodlažní spoje. Další využití se pak moc neliší od toho, jak data využívají zdraví lidé. Jen s tím rozdílem, že pro vozíčkáře mají stále mnohem větší význam. Tuto skutečnost si dnes uvědomuje stále více firem, které se snaží vyvíjet a podporovat chytré aplikace a technologie, které umožňují jedincům se zdravotním postižením se lépe a plnohodnotně zapojit do běžného života.

Laboratoř, kde se nedělají chemické pokusy

Lidé v Laboratoři Nadace Vodafone podporují technologie, které pomáhají a mezi podpořené projekty Laboratoře patří například již zmíněná aplikace vozejkmap.cz.

Mobilní aplikace a webového rozhraní www.vozejkmap.cz, jejímž autorem je Česká asociace paraplegiků (CZEPA), nabízí informace o bezbariérových místech v celé ČR, mapu a navigaci. Vozíčkář si díky aplikaci může naplánovat cestu tak, aby se nedostal do potíží a mohl cestovat samostatně nebo si zde vyhledá aktuálně například nejbližší bezbariérovou kavárnu či WC. Data zadávají a ověřují samotní vozíčkáři. Aplikace získala ocenění Nejlepší internetový projekt 2013 v soutěži Fóra dárců „Být vidět“ a 2. místo a zvláštní cenu Nadace Vodafone v soutěži Fondu Otakara Motejla „Společně otevíráme data“.

Svátek dobrovolnictví aneb Giving Tuesday

29. listopadu se již pátým rokem slaví po celém světě svátek dobrovolnictví a dárcovství a Česká republika se do oslav zapojuje letos poprvé. Mezi první, kdo se k této dobročinné aktivitě přihlásili, jsou zaměstnanci Vodafonu.  Na úterý 29. listopadu připravují celofiremní finanční sbírku a sbírku oblečení právě pro Českou asociaci paraplegiků (CZEPA), tradiční Pečení pro neziskovky i Den pro neziskovku. Financemi ze sbírek bude financován projekt vybavení všech spinálních jednotek v České Republice. Specializovaná pracoviště v nemocnicích v Praze, Brně, Ostravě a Liberci dostanou tablety s připojením na internet a s asistivními technologiemi k ovládání tabletů a telefonů. Což je třeba počítačová myš ovládaná mimikou. V rámci tohoto projektu se personál spinálních jednotek dozví od ergoterapeutů, jak může pacienty naučit technologie používat.