Férový obchod dává šanci malým farmářům a řemeslníkům v Africe, Asii a Latinské Americe, aby si vydělali na živobytí v důstojných podmínkách. Mezi hlavní principy systému patří korektní cena.

To znamená, že pěstitelé za výrobky dostávají takové peníze, které nejen pokryjí výrobu, ale i jejich běžné životní náklady. Naprostým tabu je dětská práce a používání škodlivých  zemědělských chemikálií, případně geneticky upravených plodin. Fair trade tedy ve zkratce pomáhá pracujícím lidem v oblastech nejvíc postižených chudobou a korupcí.

Jaké zboží je fair trade?

Pokud chcete nakupovat férově, vybírejte produkty s tímto logem
Autor: Kaufland
Sortiment produktů se neustále rozšiřuje. Můžete si koupit například kávu, čaj, cukr, med, sušenky, ale také víno, chipsy, banány či zmrzlinu. Kromě potravin je k dostání i spotřební zboží jako jsou mýdla nebo mikiny. Výrobky poznáte podle modrozelené známky Fairtrade. Ta zaručuje, že mají nezávislou certifikaci podle přísných standardů organizace Fairtrade International. Pomoci  při orientaci vám může taky logo německé fairtradové organizace GEPA, jednoho z největších dodavatelů fairtradových výrobků na český trh.

Kam jít nakupovat?

Nejvíce prodejních míst u nás sice najdete v Praze, ne vždycky ale nabízejí tuto značku jen ve speciálních obchůdách, kavárnách, bistrech a restauracích. Nakoupit a pomoci tak potřebným můžete i v maloobchodních řetězcích, které mají zastoupení po celé republice, jako například Kaufland. Najdete tu spoustu druhů férových potravin.

Češi a fair trade

Popularita spravedlivého obchodu mezi českými spotřebiteli rok od roku stoupá, navzdory ekonomické krizi. Jen loni dosáhl obrat s fairtradovými výrobky 92 milionů korun, což je oproti roku 2010 15 % nárůst (zdroj: Fairtrade Česká republika). První místo v pozici nejoblíbenějších produktů drží jednoznačně káva.. Žádané jsou ale i cukrovinky, kakao a čokoláda. Kromě potravin Češi stále více objevují taky kouzlo fairtradové bavlny, tašek nebo kosmetických tamponů.