Inspirace nejen na Velikonoce: Jaro na plotně
-
Letos nás k vaření a pečení ponouká nejen tradice, ale také dočasná "internace" v karanténě. Co si připravujete za dobroty vy?
- 1.
VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Budete potřebovat:
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky + 4 bílky
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- nastrouhanou kůru a z jednoho citronu
- 240 g polohrubé mouky
Postup: Cukr, 2 celá vejce, 4 žloutky, vanilkový cukr, šťávu a nastrouhanou citronovou kůru vyšlehejte na vláčnou směs. Následně přidejte vyšlehané bílky a mouku. Formu na beránka dlouhou 32 cm vymažte olejem a vysypte moukou. Vlijte směs a pečte 45 minut při teplotě 180 °C.
- 2.
CIZRNOVÁ VEJCE
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 1 plechovku vařené cizrny
- 1 bílou cibuli
- 2 lžíce nadrobno nasekaného koriandru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nadrobno nasekané petržele
- 200 g strouhanky
- 200 g pšeničné mouky
- 100 ml vody
- 1 lžičku mletého kmínu
- ½ lžičky chilli
- sůl a pepř
- olej
- 1 hlávku mini červené čekanky
Postup: Uvařte 4 vejce do polotvrda, vložte je do studené vody, aby vychladla, a oloupejte je. Na pánev vlijte trošku oleje, osmažte na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Přidejte vodu a počkejte, než se odpaří. Obsah pánve vložte do jiné nádoby. Přidejte cizrnu, čerstvý koriandr a petržel, trochu oleje, sůl, pepř, kmín, chilli, přidejte 150 g mouky, jedno syrové vejce, 150 g strouhanky a vše rozmixujte v pastu. Zchladlá vejce poprašte moukou a obalte nejprve v připravené pastě a následně ve strouhance. Smažte na hlubokém oleji. Po vychladnutí odsajte tuk na papíře. Vejce rozřízněte na polovinu a podávejte na listech salátu polité omáčkou vinaigrette.
- 3.
KRŮTÍ PRSA V PROSCIUTTO ŠUNCE S BRAMBOREM
Budete potřebovat:
- 12 plátků šunky prosciutto
- 1 kg krůtích prsou
- sůl a pepř
- 6 hrstí špenátu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky olivového oleje
- 500 g brambor
- 6 žlutých a červených cherry rajčat
- 1 citronovou šťávu
Postup:
Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtky, položte na plech vyložený pečícím papírem, ochuťte solí a pepřem, pokropte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 185 °C. Pečte zhruba 25 minut. Na pánev s troškou olivového oleje přidejte špenát. Ochuťte pepřem a prolisovaným stroužkem česneku. Smažte zhruba tři minuty. Na pracovní desku položte plátky šunky, na ně maso a oviňte ho šunkou. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C cca 60 minut. Po vyjmutí z trouby odstavte zhruba na 5–10 minut. Upečené krůtí maso rozkrojte na plátky. Do každého plátku udělejte otvor a vložte připravený špenát. Podávejte s cherry rajčaty a upečenými bramborami.
- 4.
TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Budete potřebovat:
- 500 g uzeného vepřového masa
- lžíci petrželky
- špetku muškátového oříšku
- 10 rohlíků
- 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
- 8 vajec
- pepř a sůl
- 200 ml polotučného mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- máslo na vymazání formy
Postup:
Rohlíky nakrájejte na kostky silné asi 1 cm a vložte je do větší misky. Zalijte mlékem a nechte namočené. Vyšlehejte žloutky a přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, rozpuštěné máslo, nadrobno nasekanou petrželku a pažitku. Přidejte trochu soli, pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně přidejte do směsi. Následně přidejte rohlíky zalité mlékem a vše promíchejte. Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C.
Podélnou žáruvzdornou nádobu vymažte máslem, vlijte směs a pečte zhruba 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Hotové jídlo ozdobte pažitkou.
- 5.
OVOCNÝ CHEESECAKE
Budete potřebovat:- Na základ:
- 150 g sušenek (dle vlastních preferencí)
- 70 g másla
- 10 g třtinového cukru
- Na krém:
- 200 g ricotty
- 150 g řeckého plnotučného jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání 33 %
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1x bonbony Haribo Berries
- Na ovocné želé:
- 250 g ovoce (maliny a ostružiny)
- 30 g cukru
- 10 g želatiny v plátcích
Postup: Nejdříve si připravte základ. Sušenky a cukr rozmixujte na jemnou strouhanku, do které přidejte změklé máslo a promíchejte. Směsí naplňte formičky a prsty stlačte. Formičky dejte na 30 minut do lednice, aby základ pěkně ztuhl. V míse smíchejte ricottu, jogurt, vanilku a větší polovinu cukru a dobře promíchejte nebo našlehejte. Želatinu připravte dle návodu na obalu, přidejte ji do krému a promíchejte. Smetanu a zbylý cukr vyšlehejte do polotuha a taktéž přidejte do krému. Hotový krém navrstvěte na základ ze sušenek až po 1 cm pod okraj formičky. Navrch krému ke krajům naaranžujte bonbony Haribo a lehce stlačte. Přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny. Nyní si připravte ovocné želé. Želatinu namočte do studené vody. Ovoce s cukrem dejte vařit. Jakmile změkne a pustí šťávu, rozmixujte jej tyčovým mixérem a směs propasírujte, abyste se zbavili zrníček. Poté přidejte želatinu. Vlažné ovocné želé nalijte na krém a opět dejte do lednice ztuhnout. Nakonec ozdobte dle vlastní fantazie.