9. srpen 2020
Svátek slaví Roman, zítra Vavřinec

Inspirace nejen na Velikonoce: Jaro na plotně

/
  • Bez beránka si Velikonoce nedovedeme představit...
    12. dubna 2020 ● 17:07

    Letos nás k vaření a pečení ponouká nejen tradice, ale také dočasná "internace" v karanténě. Co si připravujete za dobroty vy?

  • 1.

    VELIKONOČNÍ BERÁNEK

    ...

    Budete potřebovat:

    • 200 g cukru
    • 2 vejce
    • 4 žloutky + 4 bílky
    • 1 balení vanilkového cukru
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • nastrouhanou kůru a z jednoho citronu
    • 240 g polohrubé mouky

    Postup: Cukr, 2 celá vejce, 4 žloutky, vanilkový cukr, šťávu a nastrouhanou citronovou kůru vyšlehejte na vláčnou směs. Následně přidejte vyšlehané bílky a mouku. Formu na beránka dlouhou 32 cm vymažte olejem a vysypte moukou. Vlijte směs a pečte 45 minut při teplotě 180 °C.

  • 2.

    CIZRNOVÁ VEJCE

    ...

     

    Budete potřebovat:

    • 5 vajec
    • 1 plechovku vařené cizrny
    • 1 bílou cibuli
    • 2 lžíce nadrobno nasekaného koriandru
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce nadrobno nasekané petržele
    • 200 g strouhanky
    • 200 g pšeničné mouky
    • 100 ml vody
    • 1 lžičku mletého kmínu
    • ½ lžičky chilli
    • sůl a pepř
    • olej
    • 1 hlávku mini červené čekanky

    Postup: Uvařte 4 vejce do polotvrda, vložte je do studené vody, aby vychladla, a oloupejte je. Na pánev vlijte trošku oleje, osmažte na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Přidejte vodu a počkejte, než se odpaří. Obsah pánve vložte do jiné nádoby. Přidejte cizrnu, čerstvý koriandr a petržel, trochu oleje, sůl, pepř, kmín, chilli, přidejte 150 g mouky, jedno syrové vejce, 150 g strouhanky a vše rozmixujte v pastu. Zchladlá vejce poprašte moukou a obalte nejprve v připravené pastě a následně ve strouhance. Smažte na hlubokém oleji. Po vychladnutí odsajte tuk na papíře. Vejce rozřízněte na polovinu a podávejte na listech salátu polité omáčkou vinaigrette.

  • 3.

    KRŮTÍ PRSA V PROSCIUTTO ŠUNCE S BRAMBOREM

    ...

    Budete potřebovat:

    • 12 plátků šunky prosciutto
    • 1 kg krůtích prsou
    • sůl a pepř
    • 6 hrstí špenátu
    • 1 stroužek česneku
    • 2 lžičky olivového oleje
    • 500 g brambor
    • 6 žlutých a červených cherry rajčat
    • 1 citronovou šťávu

    Postup:

    Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtky, položte na plech vyložený pečícím papírem, ochuťte solí a pepřem, pokropte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 185 °C. Pečte zhruba 25 minut. Na pánev s troškou olivového oleje přidejte špenát. Ochuťte pepřem a prolisovaným stroužkem česneku. Smažte zhruba tři minuty. Na pracovní desku položte plátky šunky, na ně maso a oviňte ho šunkou. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C cca 60 minut. Po vyjmutí z trouby odstavte zhruba na 5–10 minut. Upečené krůtí maso rozkrojte na plátky. Do každého plátku udělejte otvor a vložte připravený špenát. Podávejte s cherry rajčaty a upečenými bramborami.

  • 4.

    TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

    ...

     

    Budete potřebovat:

    • 500 g uzeného vepřového masa
    • lžíci petrželky
    • špetku muškátového oříšku
    • 10 rohlíků
    • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
    • 8 vajec
    • pepř a sůl
    • 200 ml polotučného mléka
    • 2 lžíce rozpuštěného másla
    • máslo na vymazání formy

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostky silné asi 1 cm a vložte je do větší misky. Zalijte mlékem a nechte namočené. Vyšlehejte žloutky a přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, rozpuštěné máslo, nadrobno nasekanou petrželku a pažitku. Přidejte trochu soli, pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně přidejte do směsi. Následně přidejte rohlíky zalité mlékem a vše promíchejte. Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C.

    Podélnou žáruvzdornou nádobu vymažte máslem, vlijte směs a pečte zhruba 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Hotové jídlo ozdobte pažitkou.

  • 5.

    OVOCNÝ CHEESECAKE

    ...


    Budete potřebovat:

    • Na základ:
    • 150 g sušenek (dle vlastních preferencí)
    • 70 g másla
    • 10 g třtinového cukru
    • Na krém:
    • 200 g ricotty
    • 150 g řeckého plnotučného jogurtu
    • 100 g smetany ke šlehání 33 %
    • 75 g moučkového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku
    • 1x bonbony Haribo Berries
    • Na ovocné želé:
    •  250 g ovoce (maliny a ostružiny)
    • 30 g cukru
    • 10 g želatiny v plátcích

    Postup: Nejdříve si připravte základ. Sušenky a cukr rozmixujte na jemnou strouhanku, do které přidejte změklé máslo a promíchejte. Směsí naplňte formičky a prsty stlačte. Formičky dejte na 30 minut do lednice, aby základ pěkně ztuhl. V míse smíchejte ricottu, jogurt, vanilku a větší polovinu cukru a dobře promíchejte nebo našlehejte. Želatinu připravte dle návodu na obalu, přidejte ji do krému a promíchejte. Smetanu a zbylý cukr vyšlehejte do polotuha a taktéž přidejte do krému. Hotový krém navrstvěte na základ ze sušenek až po 1 cm pod okraj formičky. Navrch krému ke krajům naaranžujte bonbony Haribo a lehce stlačte. Přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.  Nyní si připravte ovocné želé. Želatinu namočte do studené vody. Ovoce s cukrem dejte vařit. Jakmile změkne a pustí šťávu, rozmixujte jej tyčovým mixérem a směs propasírujte, abyste se zbavili zrníček. Poté přidejte želatinu. Vlažné ovocné želé nalijte na krém a opět dejte do lednice ztuhnout. Nakonec ozdobte dle vlastní fantazie.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy