Jestli letos chcete jídelníček trochu odlehčit, řiďte se pravidlem všeho s mírou. Redukujte počet knedlíků, přidejte si více zelí nebo salátu a víno omezte na jednu skleničku. „Dobrou alternativou tradiční husy je i stále oblíbenější kachna, které je oproti huse méně tučná, ale přitom chuťově obdobná. Kachní maso je navíc po upečení šťavnatější a křehčí než to husí,“ doporučuje specialista na maso Pavel Šilhánek.
Jak husu upéct, aby byla šťavnatá?
Vsaďte na pozvolné pečení – nebojte se nechat ji v troubě přes noc na mírnou teplotu a poté jen dopéct. Můžete ji péct s nádivkou nebo jablky, aby se vyzdvihla chuť masa.
Budete potřebovat: ✔ ½ lžíce soli ✔ ½ lžíce mletého pepře ✔ 2 ks cibule, rozpůlené ✔ 1 lžíce olivového oleje ✔ 150 ml červeného vína ✔ 1 husu
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Kůži propíchejte vidličkou, osolte a opepřete. Polovinu cibule vložte do krku a druhou do břicha. Potřete olejem. Husu vložte na mřížku v pekáči, přikryjte alobalem a pečte podle hmotnosti. Asi 40 minut před koncem vyjměte husu a sundejte alobal. Přebytečné sádlo odlijte a husu potřete zbylým sádlem. Vraťte do trouby a každých 15 minut potírejte šťávou, až bude husa zlatohnědá.
Husu vyjměte, volně překryjte alobalem a nechte před porcováním 20 minut stát. Ze šťávy odstraňte přebytečný tuk, vlijte víno a na mírném žáru svařte, aby šťáva zhoustla, a podávejte k huse.
Využijte přebytky
Zbyla vám z hostiny půlka husy? Využijte toho. „Maso natrhejte a použijte jako náplň do tortill, wrapů nebo sendvičů. Stačí doplnit čerstvou zeleninou a dresinkem. Přidat ho ale můžete i do rizota nebo těstovinových jídel. Z výpeku zase můžete připravit třeba výbornou pomazánku nebo si ho dopřejte s čerstvým kváskovým chlebem,“ radí Pavel Šilhánek.
Co říká legenda
Sv. Martin je patronem vojáků, jezdců, tkalců, vězňů, cestovatelů či vinařů. Narodil se okolo roku 316 v dnešním Maďarsku a vstoupil do armády. Jednou se v nepříznivém počasí podělil o svůj plášť s žebrákem – samotným Kristem. Poté se dal pokřtít, ale úřad biskupa nepřijal. Proto se schovával mezi husami, které ho svým kejháním prozradily. Za trest skončily na pekáči.
Jak vznikla tradice Svatomartinské husy? Videohub