Jestli letos chcete jídelníček trochu odlehčit, řiďte se pravidlem všeho s mírou. Redukujte počet knedlíků, přidejte si více zelí nebo salátu a víno omezte na jednu skleničku. „Dobrou alternativou tradiční husy je i stále oblíbenější kachna, které je oproti huse méně tučná, ale přitom chuťově obdobná. Kachní maso je navíc po upečení šťavnatější a křehčí než to husí,“ doporučuje specialista na maso Pavel Šilhánek.

Jak husu upéct, aby byla šťavnatá?

Vsaďte na pozvolné pečení – nebojte se nechat ji v troubě přes noc na mírnou teplotu a poté jen dopéct. Můžete ji péct s nádivkou nebo jablky, aby se vyzdvihla chuť masa.

Budete potřebovat: ✔ ½ lžíce soli ✔ ½ lžíce mletého pepře ✔ 2 ks cibule, rozpůlené ✔ 1 lžíce olivového oleje ✔ 150 ml červeného vína ✔ 1 husu

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Kůži propíchejte vidličkou, osolte a opepřete. Polovinu cibule vložte do krku a druhou do břicha. Potřete olejem. Husu vložte na mřížku v pekáči, přikryjte alobalem a pečte podle hmotnosti. Asi 40 minut před koncem vyjměte husu a sundejte alobal. Přebytečné sádlo odlijte a husu potřete zbylým sádlem. Vraťte do trouby a každých 15 minut potírejte šťávou, až bude husa zlatohnědá.

Husu vyjměte, volně překryjte alobalem a nechte před porcováním 20 minut stát. Ze šťávy odstraňte přebytečný tuk, vlijte víno a na mírném žáru svařte, aby šťáva zhoustla, a podávejte k huse.

Využijte přebytky

Zbyla vám z hostiny půlka husy? Využijte toho. „Maso natrhejte a použijte jako náplň do tortill, wrapů nebo sendvičů. Stačí doplnit čerstvou zeleninou a dresinkem. Přidat ho ale můžete i do rizota nebo těstovinových jídel. Z výpeku zase můžete připravit třeba výbornou pomazánku nebo si ho dopřejte s čerstvým kváskovým chlebem,“ radí Pavel Šilhánek.

Co říká legenda

Sv. Martin je patronem vojáků, jezdců, tkalců, vězňů, cestovatelů či vinařů. Narodil se okolo roku 316 v dnešním Maďarsku a vstoupil do armády. Jednou se v nepříznivém počasí podělil o svůj plášť s žebrákem – samotným Kristem. Poté se dal pokřtít, ale úřad biskupa nepřijal. Proto se schovával mezi husami, které ho svým kejháním prozradily. Za trest skončily na pekáči.

Fotogalerie
4 fotografie

 

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikla tradice Svatomartinské husy? Videohub