Jozefína opakovaně slaví úspěchy s citrusovými méně sladkými marmeládami, zejména z červeného pomeranče. Na ten vsadila i tentokrát. Do soutěže zaslala osmi různých vzorků a sedm z nich bodovalo. Mezi oceněnými jsou i úplné novinky. „Červenému pomeranči s malinou unikla o jeden bod zlatá medaile. Do této marmelády jsem přidala trochu svého malinového džemu bez peciček a malinový likér. Velký ohlas měl červený pomeranč s ginem, ten byl zlatý. Pomeranč s aperolem získal stříbro, usmála se Jozefína.

Netají se tím, že sází na kvalitu, proto ji v marketu kupovat ovoce nepotkáte. Citrusy dováží z Itálie, meruňky má ze Slovenska. Ostatní ovoce si pečlivě vybírá u domácích malopěstitelů ze Lhenicka a Pošumaví. „Stejné je to i s alkoholem, který používám. Někdo by řekl, jsou to jen marmelády. Ale když gin, tak kvalitní, když rum, tak kubánský. Výsledná chuť je pak lepší,“ prozradila.

Změna s novým životem

Jozefína Růžičková je původní profesí ekonomka. Léta pracovala v Praze v nadnárodní korporaci, a když ji osud zavál na Šumavu, začala vařit kvalitní marmelády. Vše připravuje sama ve své moderní kuchyni. Má dva syny. Mladší Šimon (16) sice nezavařuje, ale geny po mamince nezapře. Zhlédl se ve francouzské cukrařině a peče i na svatby pod značkou Vypečený Šimon.

Recept na oceněnou marmeládu z krvavých pomerančů s ginem 

Potřebujete: 1 kg bio krvavých pomerančů, šťávu z 2 kg krvavých pomerančů, 1 litr vody, šťávu z 1 citronu, 1250 gramů cukru, 28 gramů citrusového pektinu, kvalitní gin dle chuti.

Postup: Pomeranče důkladně umyjeme, nejlépe jemným kartáčkem. Nakrájíme na tenká kolečka, vyndáme semínka. Dáme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a vodou. Vaříme, dokud není kůra měkká. Pektin smícháme se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání vsypeme do džemu. Povaříme pár minut. Přidáme zbytek cukru a vaříme 5 – 10 minut, podle hustoty.

Těsně před plněním do sklenic přidáme gin. Necháme varem. Ještě horkým džemem naplníme čisté sklenice, zavřeme a uložíme chladu a temna.

Víte, že...

...World´s Original Marmalade Awards je jedno z nejprestižnějších světových klání a koná se od roku 2005 v Anglii? Porotci v něm hodnotí tisíce anonymních vzorků marmelád z celého světa.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak na jahodovou marmeládu? .

Fotogalerie
4 fotografie