Paní Lucie Šustrová (53) z Karlových Varů si Vánoce bez domácího cukroví nedovede představit. Peče každý rok asi 10 druhů. Linecké koláčky jsou jedním z nich. „Sice nepatří mezi ty mé nejoblíbenější, těm vévodí vanilkové rohlíčky, ale zbytek rodiny je má v oblibě, proto peču vždy alespoň jednu várku,“ říká hospodyňka.

Koláčky slepuje rybízovou marmeládou. „Rybíz máme na zahradě, dělám z něj džem, kterým pak linecké slepuji. Letos se nám ale moc neurodil, a tak jsem musela sáhnout po marmeládě ze supermarketu,“ dodává paní Lucie.

A právě cena kvalitního rybízového džemu je letos pekelně vysoká. Domácí pečení se s ním výrazně prodraží.

Kolik za linecké?

Rozpočet na jednu várku lineckých koláčků vyšel před třemi lety na asi 62 korun bez džemu. S džemem (použita byla polovina skleničky) to bylo asi 100 korun. Letos je to za 75 korun bez džemu a s džemem (polovina skleničky) za 125 korun Kč.

Mouka nebo cukr jsou oproti roku 2020, kdy Blesk ceny surovin na linecké koláčky rovněž porovnával, také výrazně vyšší.

Recept na linecké koláčky paní Lucie

Suroviny na asi 30 kousků: 210g hladké mouky, 140g másla, 70g cukru moučka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové šťávy, rybízová marmeláda na promazávání

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladkou hmotu, kterou nejlépe do druhého dne necháme odležet v ledničce. Pak z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary, které pečeme na 180 °C v předehřáté troubě, v případě použití horkovzduchu teplotu snížíme. Vychladlé kousky slepíme marmeládou. 

Kolik za hotové těsto a cukroví?

Na trhu je nespočet druhů těst na linecké koláčky, stejně tomu je i u již upečeného cukroví. Stačí si jen vybrat. Jestli a jak zdražily, se ale u takových produktů porovnává obtížně, protože výrobce může použít levnější suroviny, aby cenu udržel co nejníže. Například máslo nahradit margarínem. Proto doporučujeme si pořádně přečíst etiketu a rozhodně nešetřit. Jde přece o to, aby nám cukroví chutnalo.

V roce 2020

Máslové sušenky, Jizerské pekárny 360g: 99,90 Kč

Těsto na linecké koláčky, Globus 400g: 39,90 Kč

V roce 2023

Linecké kytičky, Inpeko s.r.o 360g: 74,90 Kč

Těsto na linecké koláčky, Svoboda 500g: 49,90 Kč

Fotogalerie
4 fotografie

 

Video
Video se připravuje ...

Šestinásobná máma Michaela Salák: Vánoce ve velkém stylu! Reinischova,Kristl