Vaše vánoční kuchařka přináší více než 150 receptů, to je úctyhodné číslo. Jak dlouho trvá dát jich tolik dohromady? Je vůbec možné představit si třeba sto druhů cukroví? Ani zdaleka jich tolik neznám…

Tato kniha byla tvořena zhruba dva roky. Skladba byla hodně náročná a vlastně jsem si sama musela říci už dost, protože bych jinak skončila na pěti stech receptech. Pokud je napečete a vyskládáte před sebe, tak si sto druhů lze představit. A pak ta radost a úžas celého týmu, to je nepopsatelné.

Kmotrou na křtu cukrářské knihy byla modelka Taťána Kuchařová. Nechala si od vás s pečením poradit? 

Taťána je báječná žena, neskutečně pracovně vytížená, takže raději říká, že nevaří a nepeče, ale měla jsem možnost si ji trochu vyzkoušet. A věřte, nevěřte, je velmi zručná v kuchyni, takže ji baví se mnou péci a učit se.

Pojďme lehce do cukrářské historie. Která doba podle vás umu pečení  vánočního cukroví přála nejvíce?

„Myslím, že vánoční cukroví, potažmo čajové pečivo, se peče opravdu hojně od pradávna. Některé prameny nás vedou až ke Keltům, další do 16. století. V každém případě předci věřili v magickou moc cukroví. U nás se cukroví peče od 19. století. Dodnes je cukroví naší dominantou. Je to druh národního sportu, předháníme se, kdo napeče více druhů.“ (směje se)

Kolik cukroví si na Vánoce doma pečete? Máte chuť ho ještě jíst, když se v pečení pohybujete prakticky neustále? 

Vždy to končí kolem čtrnácti druhů cukroví. Občas si zobnu, ale nic se nesmí přehánět.

Kdy je nejlepší začít s vánočními přípravami? Kdy je čas na první druhy cukroví?

Začínám péci s prvním adventem, a to zázvorky, perníčky, pracny. Trochu napékám sušenky, které později slepuji. Cukroví je součástí mého dárku synům, kteří si bez mého cukroví neumí Vánoce představit.

Určité procento žen také cukroví rádo nakoupí. Poradíte, jak si i v tomto případě dobře vybrat a nespálit se?

Zcela určitě je dobré si cukroví nejprve ochutnat a nekupovat „naslepo“. Každý máme jinou představu o cukroví, jinou chuť. A když už platíme vyšší částku, pak ať je cukroví máslové a s poctivými surovinami, jako jsou čerstvé ořechy, kvalitní čokoláda atd.

Poodhalte váš rodinný Štědrý den…Čekáte na Štědrý den na zlaté prasátko? Jakou výzdobu stolu máte ráda?

„Štědrovečerní příprava je velmi pečlivá, protože jednou za rok se vše třpytí a voní kouzlem Vánoc. Bez zlatého prasátka přeci nejsou Vánoce! V kuchyni se již dělíme o vaření se synem Clarkem, který převzal úlohu hlavy rodiny a zdobí stromeček.  Ten nejprve upraví, je-li nutno, navrtáním a zasazením větviček, tak jak to dělával již můj dědeček. Prostírání je plně má práce, včetně květinové dekorace. Tak trochu noblesnější styl. Důležité je poznamenat, že nenásleduji módní trendy, prostě mi to musí barevně ladit.

Jak slavnostní večer pokračuje?

„Všichni jsme vykoupaní a svátečně oblečení. Večeříme asi tak dvě až tři hodiny, dárečky rozbalujeme také tři hodiny minimálně. Nikam se nehoníme, abychom si večer vychutnali co nejvíce.

Pro mnoho lidí jsou Vánoce spojeny se stresem. Máte rady, jak vše přežít s úsměvem na rtech?

Myslím, že především bychom měli milovat Vánoce jako takové, už to snižuje stres. Víte, už dávno jsem si uvědomila, že nesníme víc, než běžně jíme. Uklízíme průběžně, tak proč bláznit týden před Vánoci? Užijte si posezení celé rodinky nebo přáteli se svařáčkem a uspořádejte třeba i společné pečení. Zpomalte a vnímejte adventní a vánoční krásno.

 

Video
Video se připravuje ...

Cukrářka Mirka van Gils změnila image. Růžová a pestré oblečení jsou minulost! Markéta Reinischová

Fotogalerie
8 fotografií