ATMOSFÉRA, GASTRO A DÁRKY NA JEDNOM MÍSTĚ

1. 🎀Zimní Tyršák, městská pláž u Dunaje, už tradičně nabídne i v zimním období dobré jídlo a pití. Ověřené gastroznačky z letního konceptu si připravily speciální předvánoční nabídku. Budete moci ochutnat vylepšenou cikánskou – „slovenský burger“ nebo kačení tacos. Nebude chybět pestrá nabídka vařeného vína, ovocných vín, vánočního punče nebo horkých míchaných nápojů. Vstup zdarma. Více informací

Proč navštívit: Z Tyršáku jsou krásné výhledy na Bratislavský hrad, Katedrálu svatého Martina a historické centrum města. Dostanete se sem přes most pěšky nebo tramvají z centra za 5 minut. 

Kdy: Od 15. listopadu 2023. Ve všední dni 15:00 - 22:00, o víkendech 12:00 - 22:00.

Autor: Tyršák

2. 🎀Bratislavské Vánoce se vracejí v plné síle na Hlavní, Františkánské a Hviezdoslavovo náměstí. Najdete tu oblíbené vánoční trhy plné dobrot. Navštivte více než sto stánků s občerstvením a vánočně laděným sortimentem a pohlédněte na trhy taky z ptačí perspektivy z věže Staré radnice. Kromě neodmyslitelných vánočních trhů čekejte i bohatý kulturní program na Františkánském náměstí a v koncertní síni Klarisky či Vánoční les a Přívětivou zónu na Primaciálním náměstí. V rámci udržitelnosti opět nabídnou vratné sklenice, kompostovatelné nádobí a bude se tu důsledně třídit odpad. Vstup zdarma. 

Proč navštívit: Vařené rybízové víno, císařský punč, medové frizzante, barrique medovina, párance, poplamúchy, zelňačka (slovenská kapustnica), slovenský burger – „cikánská“, kovářské, keramické, dřevěné a včelí výrobky. Nestačí? Koncerty, výstavy, představení a ještě mnohem víc. 

Kdy: 23. – 31. prosince 2023, denně 10:00 – 22:00.

Autor: Bratislavské kultúrne informačné stredisko

3. 🎀 Středověké řemeslné trhy na Bratislavském hradě rovněž přinesou vánoční náladu. Zažijte atmosféru 14. století na nádvoří Bratislavského hradu! Brašnář, hrnčíř, trakslíř, mincéř, písař a další vám ukáží svoje řemesla i lokální výrobky své ruční práce. Zážitek dotvoří středověká kuchyně – budete moci ochutnat tradiční polévky nebo koláče. Na nejmenší čeká stánek „alchymisty“ s nápoji. Pro dospělé bude připraveno víno podle starých receptur. Vstup mimo doprovodných akcí zdarma. Více informací.

Proč navštívit: Středověk na hradě se speciální atmosférou a krásnými výhledy na Dunaj a město.

Kdy: Každý pátek až neděli 25. listopadu – 17. prosince 2023: 25. 11. - 26. 11., 1. 12. - 3. 12., 8. 12. - 10. 12., 15. 12 - 17. 12. V pátky 12:00 - 19:00, o víkendech 10:00 - 19:00.

Autor: OZ Schatmansdorf

4. 🎀 Vánoční Cverna market otevře dveře do všech obchodů, pekáren, showroomů a knihkupectví v bývalé chemické škole. Prezentovat a prodávat se bude tvorba slovenských designérů, výtvarníků nebo spřátelených lokálních značek. Vstupné 2 – 5 EUR.

Proč navštívit: Bývalá továrna na niti je dnes domovem bratislavské kreativní komunity v opětovně využívané budově s přívětivým přilehlým areálem, kam rádi chodí zejména místní, autenticita zaručená. 

Kdy: 2. prosince, 10:00 – 19:00.

Autor: Bratislava Tourist Board

5. 🎀 Vánoční tržnice je prodejní prohlídka nezávislé módy, designu a umělecké tvorby – unikátní výrobky, malá i velká vydavatelství, kvalitní potraviny a dobroty od lokálních producentů, umělci a další doprovodný program vás čekají v historické tržnici. Vstup na akci je volný.

Proč přijít: Kromě půvabné budovy Staré tržnice, v níž se trh koná, budou i tento rok spoluorganizátory Urban Market a BRaK, což znamená kvalitní literaturu, design a speciality všeho druhu.

Kdy: 17. – 22. prosince 2023. V neděli: 10:00 – 20:00, v pondělí až pátek: 12:00 – 20:00.

Autor: Vianočná tržnica

6. 🎀 Na Urban Market Winter Edition se můžete těšit již tradičně na kurátorskou prodejní prohlídku lokální nezávislé módy, designu a umělecké tvorby, spojenou s bohatým doprovodným programem. Vstup volný. Na akci budou recyklační stanice a zálohované sklenice.

Proč přijít: Zimní Urban Market se koná v unikátních prostorech historické budovy v centru Bratislavy. Aktuálně je pro veřejnost uzavřená. Jde o zajímavou pískovcovou budovu bývalé banky, a proto je tématem edice POKLAD. Vstupné denně 4 Eura. 

Kdy: 8. – 12. prosince 2023. Pátek: 16:00 – 20:00, v sobotu: 10:00 – 20:00, v neděli: 10:00 – 18:00.

Autor: Bratislava Tourist Board

7. 🎀 Zimní Dobrý trh bude probíhat jako speciální edice a otevře nejen dveře krásného Starého lycea, ale propojí na zimním festivalu i sousedy z okolí. Heslem letošní edice známého trhu je „Poslední ať rozsvítí“, takže světýlkům, rozhovorům, smíchu a sváteční atmosféře se nevyhnete. Vstup zdarma.

Proč přijít: Více než deset let je trh populární díky své pověstné atmosféře, místním prodejcům a zajímavým sousedstvím, v nichž se koná. 

Kdy: 9. prosince, 11:00 – 19:00.

Autor: Dobrý trh

8. 🎀 Zimní trh v ZOO najdete v areálu zoologické zahrady. Těšit se můžete na místní obyvatele – zvířátka. Připravený je i zajímavý program a možnost koupit netradiční dárky. Přijďte si užít předvánoční atmosféru a projděte se zimní zoologickou zahradou. Nenechte si ujít speciální komentovaná krmení zvířat, zastavte se ve stánku s vánočními dárky, inspirujte se v tvořivých dílničkách. Vstupné v ceně lístku do ZOO.

Proč přijít: Dopřejte si pohodový den a prožijte s rodinou či přáteli magické chvíle v nádherném prostředí ve společnosti vzácných zvířat.

Kdy: 9. prosince, 11:00 – 15:00. 

Autor: ZOO Bratislava

9. 🎀 Na Vánočním SAShe v Tržnici zažijete předvánoční období plné krásy a nápadů. Setkejte se s prodejci v přátelské atmosféře na oblíbeném trhu handmade, designu a řemesla. SAShe opět přinese přehršel nápadů na dárky či zútulnění domova. Lokální prodejcové přinesou kvalitní módu pro děti i dospělé, originální bižuterii, přírodní kosmetiku. Prohlédnout a koupit si budete moci stylové doplňky do domácnosti, podnětné hračky i neodolatelné pochutiny. Vstup je zdarma.

Proč přijít: Šestidenní svátek rukodílné tvořivosti najdete v Tržnici Nivy. Po nákupech se můžete vyvětrat na zelené střeše s výhledy na nové centrum Bratislavy.

Kdy: 15. - 20. prosince, pátek – sobota: 10:00 – 20:00, neděle: 10:00 – 19.00, pondělí – úterý: 11:00 – 20.00, středa: 11:00 – 18:00.

Autor: Vianočné SAShe v Tržnici

BRATISLAVSKÝ VÁNOČNÍ EXPRES

Vánoční tramvaj je několik let jednou z vánočních tradic v Bratislavě. Můžete se jí jen tak zadarmo svézt po celém okruhu nebo se dopravit na nábřeží. Jaká bude letošní výzdoba? Přijďte se podívat! Trasa začíná na zastávce Jesenského a mapu okruhu najdete zde

Kdy: 6. prosince – 6. ledna ve 30minutových intervalech.

Autor: Bratislava Tourist Board

+ Bonusový tip: Advent na vyhlídkové lodi během plavby po Dunaji? A proč ne? Adventní plavba je skvělá možnost, jak prožít příjemný adventní večer s pohledy na Bratislavu z nevšední perspektivy. Během trojhodinového programu si při tónech živé hudby pochutnáte na vynikajícím menu o třech chodech. Kromě toho se pokocháte romantickými pohledy na nábřeží Starého Mesta, Sad Janka Kráľa – nejstarší park ve střední Evropě či Bratislavský hrad.

Kdy: 9. prosince, 18:15 – 20:30. 

Tento výběr akcí pro vás připravil Bratislava Tourist Board, další tipy najdete zde.

Autor: Bratislava Tourist Board