Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vánoční trhy ve Vídni: Na kolik letos vyjde svařák a jaké překvapení z Česka tam najdete?

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2023
09:58

Náměstím Rathausplatz ve Vídni se poslední listopadový víkend jen těžko prochází. Davy lidí proudí od jednoho stánku k druhému, obdivují třpytivé vánoční koule, nechávají si plnit hrnky svařeným vínem nebo usilují o nejlepší fotku s pozadím stromu, který zdobí svíticí červená srdíčka. Kdo se chce v chladném dni ještě více zahřát, půjčuje si brusle a vyráží na rozlehlou ledovou plochu. Vídeň na adventní trhy láká od poloviny listopadu a je patrné, že o návštěvníky ani ze zahraničí nemá nouzi. Parkem zní slovenština, polština i čeština.

Orientační ceny na vídeňských vánočních trzích

  • svařák - od 5 eur (od 122 korun)
  • punč speciál - 7,5 eur (183 korun)
  • dětský punč - 3,9 eur (95 korun)
  • čaj - 2 eur (48 korun)
  • klobása - 7,5 eur (183 korun)
  • pivo (malé) - 5 eur (122 korun)
  • pečené brambory - 4 eur (98 korun)
  • horká čokoláda - 5 eur (122 korun)

„Minulý víkend jsem byla s manželem v Budapešti a dnes jsme s holkama vyrazily do Vídně. Přijely jsme si hlavně pro hrníčky ve tvaru boty, líbí se mi, že si je můžeme nechat na památku. Obecně mi přijde, že je tady více řemeslných výrobků než třeba v Brně, kde je hodně gastronomie,“ poznamenala v sobotu Pavlína Štokmanová ze Strážnice na Hodonínsku. Do Vídně přijela s hodonínskou cestovní kanceláří. „Vyjížděli jsme v osm ráno a zpět jedeme v šest, je to fajn, takový jednodenní výlet,“ dodala.

Zájem není jen o hrnky ve tvaru bot. Mnozí si domů vozí také ty ve tvaru srdce. „Denně jich prodáme 300 až 400, odpoledne a k večeru je poptávka větší. Cena je stejná jako loni, pět eur za jeden,“ řekla trhovkyně Helena Angererová. Nejméně pět eur, tedy v přepočtu asi 122 korun, lidé zaplatí také za alkoholický obsah hrnku, ať už je to svařené víno nebo různé druhy punčů. Některé nápoje, zejména ty s označením bio, vyjdou i na sedm eur.

Anketa

Přijdou vám ceny na trzích ve Vídni moc vysoké?

Ano
Ne

Před radnicí je rozmístěno téměř 100 stánků. „Přibližně pětinu tvoří stánky s občerstvením. Minimálně 75 procent nabízených potravin a nápojů je v bio kvalitě a jsou vyráběny pokud možno regionálně a sezonně. Máme tu i jednoho prodejce z Česka, nabízí trdelník,“ sdělil za pořadatele Noah Schönhart. Stánek lákající na oblíbenou sladkost stojí v pravém rohu náměstí. Fronty před ním neustávají. „Vidíte sama, tohle je tady každé odpoledne. Denně jich prodáme stovky,“ poznamenal za neustálého válení těsta prodejce.

Nápadnou atrakcí je také dvanáctimetrový patrový kolotoč u vchodu do parku, který je v obležení dětí. Pro ně je připravená i dětská chata, která pojme až 90 návštěvníků najednou. Trhy před radnicí podle města loni navštívily tři miliony lidí, bez zájmu ale nezůstala ani další místa. Náměstí Karlsplatz nabízí rozlehlou plochu zaplněnou slámovými balíky, kde se vyřádí zejména malé děti. Trh ve Freyungu zase odkazuje k tradičním řemeslům a na své si přijdou především návštěvníci s oblibou v proutěných výrobcích.

Video  Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě?  - Videohub
Video se připravuje ...

Trucker01 ( 30. listopadu 2023 00:40 )

Viden svarak 122kc Praha svarak 90
Viden klobasa 183kc praha klibasa 150
To neni takovy rozdil.

Trucker01 ( 30. listopadu 2023 00:37 )

Svarak

Jiří Zvěřina ( 27. listopadu 2023 03:23 )

Hrníček si může nechat na památku... No aby ne, když si ho zaplatí...

lollo ( 26. listopadu 2023 13:05 )

Jedeme tam příští týden, ale u nás jsou tyhle ceny taky na trzích. Někdy i vyšší. A platy úplně jinde. Takže udělejte průzkum trhů v ČR. To vám teprv vypadnou oči z důlků.

verka1 ( 26. listopadu 2023 11:55 )

Vánoční trhy tam takové ceny jsou.

Zobrazit celou diskusi