Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor na skryté nástrahy vánočních trhů: Svařák bez pravidel a přeplacený kapr!

/
  • Vánoční trhy se můžou snadno stát pastí nejen na peněženku, ale i žaludek.
    12. prosince 2023 ● 05:00

    Vánoční trhy se můžou snadno stát pastí nejen na peněženku, ale i žaludek. Požadavky na kvalitu prodávaných pochutin nejsou stanovené, a tak třeba svařené víno může chutnat jako přeslazené čůčo.

  • 1.

    Svařené víno? Jediná jistota je teplota!

    Bez svařeného vína nebo punče si řada lidí neumí vánoční trhy vůbec představit. Co ale dělat, když svařák vůbec nechutná jako svařené víno nebo v grogu není žádný rum? A jaké další nástrahy na vás číhají v předvánočním čase?

     

    „Návštěvníci vánočních trhů se často setkávají se svařeným vínem nevalné chuti. Bohužel české právní předpisy složení ani kvalitu svařáků nijak neurčují,“ říká právník Lukáš Zelený, odborník na práva spotřebitelů. Některé svařáky tak jsou vyráběny z podřadných typů vín a chuť bývá přetlučena cukrem nebo kořením. Pro svařáky totiž žádná pravidla neplatí.

     

    „Svou legislativní škatulku má jen Glühwein, ovšem závazná je pouze pro takto pojmenované nápoje. Pro svařák není stanoven žádný minimální obsah vína nebo alkoholu. To stejné platí pro grog i punč,“ uvádí právník. Jedinou podmínkou, kterou musí podávané teplé nápoje a pokrmy na trhu splňovat, je minimální teplota 60 °C.

    Mgr. Lukáš Zelený
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Nechutné pochoutky můžete reklamovat

    Milujete staročeská trdla, bramboráky nebo třeba nakládané buřty? Ani na ně se nevztahuje žádná vyhláška, která by předepisovala obsah masa nebo suroviny, ze kterých má být pochoutka vyrobena. Přesto ale není možné prodávat úplně cokoliv, nechutné pochoutky můžete reklamovat.

     

    „Stánkaři odpovídají za to, že prodávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti – ať už jde o složení uvedené někde na ceduli, nebo informaci pouze ústně předanou. Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem – rozumně lze očekávat, že svařák bude připraven z vína, grog z rumu a bramboráky z brambor,“ uvádí Mgr. Zelený.

  • 3.

    Svou nespokojenost oznamte prodejci hned

    „Když svařák chutná jako šípkový čaj se skořicí, co nejdříve ho obsluze vraťte,“ radí právník. Ve chvíli, kdy už máte vše snědeno a vypito, nemá stížnost smysl. „Při reklamaci můžete žádat nápravu, například ohřátí klobásy nebo výdej nové. Pokud se jedná o závažné nedostatky, které se nedají uspokojivě napravit, můžete odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz. Případně máte právo na přiměřenou slevu,“ dodává.

    Reklamovat můžete i svařené víno
    Autor: scom

  • 4.

    Špatnou cenu řešte hned

    Výjimečné nemusí být na adventních trzích ani nesrovnalosti v cenách. Účtovaná cena tak může být vyšší než ta, která je uvedená u zboží. „Pokud zjistíte odlišnosti v cenách ještě před zaplacením, máte na výběr, zda se dožadovat ceny uváděné u zboží, nebo si jej jednoduše nekoupit,“ uvádí právník. Může být totiž problém přesvědčit obchodníka, že je uvedenou cenou vázán, a že daný výrobek vám musí za těchto podmínek prodat.

     

    Rada: „Kdo si nechce nechat líbit neseriózní jednání obchodníka, může cenu udávanou u zboží vyfotit a obratem dát podnět České obchodní inspekci k provedení kontroly,“ radí Mgr. Zelený.

  • 5.

    Pozor na figurky z falešné čokolády

    Advent si bez čokolády neumíme představit. A proč ji nekoupit, když je na trhu za hubičku? „Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky, které jsou na první pohled od pravé čokolády k nerozeznání,“ varuje právník. Než tedy koupíte na trhu výrobek z čokolády, čtěte pozorně informace uvedené malým písmem na etiketě na zadní nebo spodní straně staniolového obalu.

     

    „Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět ani kakaová hmota a informace o jejím množství. Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje jen „kakaová pochoutka“, „kakaová poleva“ či „kakaová hmota“, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády,“ uvádí Mgr. Zelený. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá.

     

    Rada: Pokud chcete čokoládovou figurku z čokolády, ohlídejte si, aby v názvu bylo slovo čokoláda. „Etiketa pak musí obsahovat větu „kakaové sušiny nejméně x %“. Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoliv rostlinný tuk,“ radí právník.

  • 6.

    Ať kapra zbytečně nepřeplatíte

    Kapr a bramborový salát jsou klasika vánočního stolu. Jenže koupit kvalitního čerstvého kapra nemusí být snadné. Podle zjištění České obchodní inspekce z předchozích let část prodejců spotřebitele šidí.

     

    Fixlování s váhou

     

    Jednou z nezákonných praktik je fixlování s váhou. Prodejce může úmyslně špatně nastavit váhu nebo může kapra vážit v nádobě se »zbytkovou« vodou.  Obojí zvyšuje cenu.

     

    Chybějící doklad

     

    „Někteří prodejci i přes žádost zákazníka nevystavují doklad o zakoupení, případně neuvádějí dostatečně jasně a srozumitelně cenu,“ uvádí další problém Mgr. Zelený.

    Manipulace se značením

     

    Klamat lze i neoprávněným použitím takzvaného chráněného označení. Třeboňský kapr tak vůbec nemusí být z jižních Čech.

     

    »Mrtvá« váha

     

    Specifické je prodávání ryb bez hlavy či vnitřností. Někdy totiž prodejce rybu nejprve zváží, podle plné váhy určí cenu a následně za poplatek rybu vykuchá, čímž její výsledná váha a hodnota samozřejmě klesne. Další zájemce o vnitřnosti a hlavu na rybí polévku se brzy najde, čímž prodejce vydělá podruhé. „Pokud to prodejce neuvede sám, neváhejte se zeptat, jak cenu za vykuchanou rybu počítá,“ radí právník Zelený.

    Rada: Před zaplacením se ptejte, zda obsluha rybu vůbec zabije a vykuchá. „K těmto dvěma činnostem totiž musí mít prodejce odpovídající zázemí i náčiní. Může se tak stát, že obsluha odmítne rybu zabít. Není to její povinnost. Navíc, zabití ryby může být zpoplatněno, stejně jako vykuchání,“ dodává právník.

     

    Tip: Pohlídejte si i kvalitu samotné ryby. Zaměřte se na čisté a nezakalené oči, na pravidelné otevírání skřelí a na pěkně červené žábry. Kapr by neměl mít na těle bílé flíčky, být odřený a samozřejmě plavat břichem navrch.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční trhy v Poznani: Návštěvníci si užívají mluvícího losa Blesk: Markéta Batulková Mikešová

Dnešní horoskopy