Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Recepty na cukroví podle Mirky van Gils Slavíkové: Tohle jsou mé letošní hity!

/
  • Upečte si na Vánoce jako Mirka van Gils Slavíková
    11. prosince 2023 ● 08:11

    Cítíte, jak voní? Vánoce jsou tady za chvíli, přivítejte je s recepty oblíbené cukrářky Mirky van Gils Slavíkové (62).  Přinášíme inspiraci z její nové kuchařky » Štědré a Voňavé«.

  • 1.

    Bílé ořechy

    Potřebujete na těsto: 160 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 140 g másla, 1 g soli, 60 g cukru krupice, 1 g mleté vanilky, 1 žloutek.

     

    Na náplň: 140 g mletých vlašských ořechů, 150 ml mléka, 100 g cukru krupice, 50 g másla, 2 g mleté vanilky, 20 ml rumu, nastrouhané piškoty na zahuštění.

     

    Postup: Utřeme máslo, cukr, sůl, vanilku a žloutek a do utřené máslové směsi vmícháme mouku s mletými ořechy. Těsto necháme krátce vychladit (30 minut), pak plníme formičky ořechů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut. Krátce provaříme mléko a mleté ořechy, přidáme máslo, cukr, vanilku, rum a zahustíme nastrouhanými piškoty. Vychladlou náplní plníme upečené ořechy a polovinu ořechu pocukrujeme. Popřípadě lze naplněné ořechy polít bílou či tmavou čokoládou.

  • 2.

    Makové citronové cukroví

    Potřebujete na těsto: 140 g másla, 140 g cukru krupice, 280 g hladké mouky, 3 g kypřicího prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z 1 citronu, šťávu z 1 citronu, 1 g soli, 30 g máku.

     

    Na krém: 150 g lemon curd (citronový krém), 80 g másla, bílou čokoládu nebo citronovou polevu na polití.

     

    Postup: Vyšleháme do pěny máslo, citronovou kůru a šťávu, sůl, cukr a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a mákem. Těsto dáme krátce vychladit (30 minut). Vychlazené těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Nezapomeňme párovat vzory, které skládáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 7 minut.

     

    Lemon curd vyšleháme s máslem a vzniklý krém nastříkáme na jednu polovinu tvarů. Druhou polovinu tvarů polijeme bílou čokoládou či citronovou polevou. Poloviny s krémem přiklopíme politými tvary a zdobíme dle vlastní fantazie.

  • 3.

    Mrkvové cukroví  

    Potřebujete: 180 g mrkve, 250 g másla, 2 g soli, 300 g hladké mouky, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 10 g kypřicího prášku do pečiva, moučkový cukr s vanilkou na obalení.

     

    Postup: Oloupanou mrkev jemně nastrouháme do mísy, přidáme sůl, máslo, nastrouhanou kůru a proděláme. Do základu prosijeme mouku s kypřicím práškem a zaděláme těsto, které necháme vychladit. Vychlazené těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Cukrářka Mirka van Gils změnila image. Růžová a pestré oblečení jsou minulost! Markéta Reinischová

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy