„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách,“  popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák  z Velkých Karlovic. 

 „U nás je základem kyselice silný vývar z uzených žeber. Vaříme ho pět hodin a teprve pak k němu přidáváme zelí, které si den předtím nakládáme, aby se dobře proleželo,“ vysvětluje Pikulák. Právě uzená žebra jsou podle něj nejlepší pro přípravu kvalitního vývaru.  „Důležité je, aby byl na žebrech dostatek tuku. Pokud nemáte žebra, můžete použít i uzenou krkovici nebo plec,“ dodává  šéfkuchař.

Suroviny na 1 l polévky:

Na naložení zelí: 200 g kysaného bílého zelí, 1 hlavička česneku, špetka soli, pepř a kmín.

Na polévku: 300 g žeber, 2 středně velké cibule, 5 ks bobkového listu, 3 ks nového koření, 3 ks celého pepře, 1 hlavička česneku, špetka kmínu, soli a pepře, 2 větší uvařené a oloupané brambory, 100 g hladké mouky, 0,3 l smetany (33%), špetka majoránky.

Postup:

1. Zelí překrájíme, přidáme mačkaný česnek, špetku soli, pepř a kmín. Promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici.

2. Žebra vložíme do 1,5 litru studené vody, přidáme obě rozkrojené cibule a koření, vaříme 5 hodin při teplotě 80–90 °C.

3. Uvařená žebra vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté stáhneme maso od kosti a pokrájíme na kostičky. „Důležité je nechat maso přirozeně vychladnout při pokojové teplotě, nikdy je nechladit „šokem“,“ upozorňuje šéfkuchař.

4. Do vývaru přidáme uleželé zelí a asi hodinku vaříme.

5. Když je zelí měkké, vrátíme maso zpět do vývaru.

6. Hladkou mouku rozmícháme v hrníčku se smetanou a opatrně vlijeme do vývaru. Takto polévku zahustíme. Krátce povaříme.

7. Až na závěr přidáme již uvařené brambory nakrájené na kostičky a majoránku. Naposledy promícháme a můžeme podávat.

Tip od šéfkuchaře Pavola Pikuláka: Polévka je sytá, povzbuzující a díky kysanému zelí také plná vitamínů. Proto se hodí zařadit ji do jídelníčku zvláště v chladnějších měsících roku. Cennou službu udělá i po náročnějším večírku nebo oslavách silvestra.

Vyzkoušejte také recept na zimní čočkovou polévku.

Video
Video se připravuje ...

Čočková polévka s párky Videohub

Fotogalerie
3 fotografie