Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Předvánoční výdaje Čechů: Jak se letos změnily ceny kaprů či stromků? A co cukroví?

Autor: DVL, ČTK, hol - 
2. prosince 2023
05:00

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi přicházejí i tradiční starosti. Jaké jsou letošní ceny stromků, kaprů a surovin na výrobu vánočního cukroví? Blesk Zprávy přinášejí konkrétní ceny u oblíbených druhů stromků i ceny surovin, které se při výrobě cukroví často používají. Jaké suroviny zlevnily a jaké podražily? A co ceny kaprů?

I přes stále rostoucí náklady na práci, pohonné hmoty, energie, hnojiva a všechno vybavení, které je k pěstování vánočních stromků potřeba, očekáváme nárůst cen jen o přibližně 5 procent, stojí v prohlášení Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Zdražení se promítne zejména u větších stromků v prémiové kvalitě, kterých je na celoevropském trhu nedostatek.

Sdružení pěstitelů vánočních stromků očekává u standardní kvality v nejprodávanějších kategoriích 150 až 200 centimetrů tyto ceny:

jedle kavkazská od 690 - 990 Kč

smrk pichlavý (stříbrňák) od 400 - 550 Kč

smrk ztepilý od 300 - 400 Kč

borovice od 400 - 550 Kč

Prodej vánočních stromků už je tady. „Většina prodejních míst bude otvírat v týdnu před prvním adventem, tedy 27. listopadu – 1. prosince,“ připomněl Blesk Zprávám David Sokol, ředitel společnosti Baobab, která se zaobírá pěstováním a prodejem vánočních stromků.

Kapr za 130 až 140 Kč

Rybářství Třeboň, které je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě, očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 Kč. Je to stejně jako loni. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli chladnému jaru a letním teplotním výkyvům. ČTK to sdělil předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň.

Rybářství Třeboň prodává kilogram kapra na sádkách v Třeboni za 119 Kč, v Praze to bude 129 Kč, tedy stejně jako loni. V Praze je cena vyšší kvůli dopravě. „Vůbec jsme nezdražovali, protože letos nemáme důvod. V loňském roce byly drahé energie, doprava, ale v letošním roce je vhodné nechat ceny na téhle úrovni, přestože ten výlov bude nižší než loni, aspoň v našem regionu,“ okomentoval ceny Provázek. Dodal, že očekává meziroční obrat podobný jako minulý rok.

Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky

Z dostupných dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ceny některých surovin, které se často využívají k pečení cukroví, mají spíše tendence klesat. Výrazně zlevnilo například máslo, naopak zřetelně podražil moučkový a krystalový cukr. „Neočekáváme nárůst cen vánočního pečiva a cukroví,“ sdělil Blesk Zprávám výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Pokud chce někdo ušetřit, je výhodné si vyrobit vlastní cukroví a ne kupované. „Nejlevnější je výroba cukroví doma. Tam může kilogram vanilkových rohlíčků vyjít na 400 až 500 Kč,“ okomentoval ekonom Lukáš Kovanda v nedávném Epicentru Blesku s tím, že se vyplatí cukroví připravovat doma a nekupovat v hypermarketech.  

I navzdory zvyšování daní a inflaci si lidé chtějí letos dopřát takové vánoční svátky, na které jsou zvyklí. „Již minulý rok nás nakupování vánočního sortimentu i přes naše odhady velmi mile překvapilo, že zájem o vánoční pečivo a cukroví neklesl, a to i přes výrazné navýšení cen. V letošním roce, kdy ceny jsou mnohem stabilnější, očekáváme tedy podobný zájem jako v minulém roce. A aktuální informace, tedy i objednávky a předobjednávky obchodníků, tento předpoklad potvrzují,“ řekl Blesk Zprávám Hlavatý.

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

O jaký druh cukroví je letos největší zájem? „Jak v případě vánočního pečiva, tak i cukroví, je zájem tradiční. Tedy u cukroví vanilkové rohlíčky, kokosky, vánoční čajové a linecké pečivo.  U pečiva pak tradiční vánočky a vánoční štoly,“ vyjmenoval Hlavatý.

A jaké jsou konkrétní ceny surovin?

A jaké jsou konkrétní ceny surovin? A jaké jsou konkrétní ceny surovin? | dvl, ČSÚ

Video  Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry  - Videohub
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 6. prosince 2023 16:45 )

Pamatuji si že pomeranče byly kilo za 17 Kč a velký plat když byl tak 2500 Kč bylo hodně a teď mudrujte !! Vychází nyná jilo mandarinek za 19 Kč v přepočtu na tehdejší dobu na korunu za kilo !!!

y1xcvbnm ( 6. prosince 2023 16:43 )

Penny , mouka 9,90 Kč všechny druhy, máslo 38,90 Kč , cukr 19,90 Kč ,mléko 9,90 Kč nevím co byste chtěli ??

verka1 ( 2. prosince 2023 07:32 )

Včera tv nova, prima reportáže vánoční stromeček cena zůstala z loňského roku, tedy letos se cena nezvýší.
Některé potraviny na pečení cukroví také v akci levnější.

bleskovka ( 2. prosince 2023 05:40 )

Fiala zajede do Německa a zjistí aktuální ceny. 😁

Zobrazit celou diskusi