„Město smrk pokácí a přiveze na náměstí v noci v neděli 12. listopadu,“ sdělila dnes Hana Josefová z magistrátu. Strom se slavnostně rozsvítí 3. prosince v 18 hodin.

Vánoční strom každoročně městu nabízejí lidé nebo organizace, na jejichž pozemku překáží. Letos se sešlo 15 nabídek. „Vybrali jsme smrk ztepilý z Dýšiny, protože má pravidelný kuželovitý tvar, dostatečnou výšku a vyrostl na místě, které je přístupné pro těžkou techniku, díky níž zajistíme jeho pokácení, naložení a transport,“ uvedl primátorův náměstek Aleš Tolar (STAN). Městu ho věnoval jeho majitel Václav Kabrna.

Noční převoz

Strom se kácí zavěšený na jeřábu, který jej po zkrácení na požadovanou délku a po úpravě kmene na potřebný průměr opatrně usadí na podvalník. Souprava měří až 25 metrů a strom se jako nadměrný náklad přiváží do města v noci, aby neomezil dopravu. Instalace stromu na náměstí Republiky trvá přibližně dvě hodiny a zajišťuje ji deset lidí.

Od pondělí 13. listopadu se začne sezdobením, které potrvá pět dní. Celková délka použitých světelných řetězů záleží vždy na konkrétním stromě, jeho tvaru a hustotě větví.

Kilometry řetězů

„V základu je jejich délka tři a půl kilometru a rezerva činí jeden a půl kilometru,“ řekl Viktor Lang z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně. Světelné řetězy doplní další desítky světelných i nesvětelných prvků.

V druhé polovině listopadu Správa veřejného statku vánočně vyzdobí také ulice, náměstí i mosty v centru a v širším centru města. Instaluje přes 500 zdobných prvků. Většina z nich patří městu, část je zapůjčena. Instalace potrvá dva až tři týdny. Další výzdobu ulic zajišťují městské obvody.

VIDEO: Loňské kácní vánočního stromu pro Plzeň, jedle ojíněné, v Třemošné na Plzeňsku.

Video
Video se připravuje ...

Kácní vánočního stromu pro Plzeň, jedle ojíněné, v Třemošné na Plzeňsku. Romana Vébrová

Fotogalerie
10 fotografií