Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V životní velikosti, v jurtě i od poutníků z tropů: Praha je plná mimořádně nevšedních betlémů

/
  • Betlém na Vyšehradě
    14. prosince 2023 ● 06:05

    Betlémy k Vánocům jednoznačně patří. Téměř v každém kostele můžeme od začátku adventu vidět jesličky. V Praze jsou ale k vidění i vcelku netradiční betlémy na netradičních místech. Mezi ně patří určitě žižkovský betlém vystavený v Infocentru Prahy 3 nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad, ale také třeba betlém s postavami v životní velikosti na Vyšehradě.

  • 1.

    Žižkovský betlém

    Žižkovský betlém je oproti předešlým letům nově nasvícen a také ozvučen. Tím dílem jako by doslova ožil!
    Autor: David Zima

    Žižkovský betlém nenajdete v žádném kostele, ale na vcelku netradičním místě - v Infocentru Prahy 3. Tento betlém, jak už název napovídá, zobrazuje osobitou pražskou čtvrť Žižkov. Model schodů, které jsou vstupní branou v Rokycanově ulici do svérázné čtvrti, nechybí typické pavlače, silueta Vítkova a památníku. Kouzlo betlému tkví v tom, že se v něm nacházejí postavy jak reálné, tak fiktivní. Betlém vzdává hold „zakladatelům“ Žižkova, kteří se podíleli na tom, že roku 1881 byla čtvrť povýšená na město.

    V betlému jsou figurky jako Švejk, Jára Cimrman, Žižkovský Pepík, Žižkovská Fiflena, Rychlé šípy, T. G. Masaryk, navíc každý rok přibude jedna nová. Tentokrát se jednalo o Marii Moravcovou, statečnou odbojářku, která ukrývala za války. Ani ona, ani její rodina však válku nepřežili.

    Video
    Video se připravuje ...

    Betlém slavnostně odhalili jeho autor Richard Pešek spolu se starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem. Hned nato se scenerie zalila barvou rudých červánků. David Zima

  • 2.

    Betlém v Jindřišské věži

    Betlém z přírodnin z Třeště
    Autor: MHMP

    Třetí patro Jindřišské věže teď patří betlémům. A ne ledajakým. Vystavena tu jsou ručně vyřezávaná díla od řezbářů z Třešti, kde se tradice výroby betlémů udržuje už více než dvě stě let.

    Betlémům se v Třešti lidé věnují už od počátku 19. století. Nejprve se tu vyráběly figurky papírové, v 60. letech 19. století je však nahradily postavičky ze dřeva. A takové se tu dělají dodnes.

  • 3.

    Betlém v životní velikosti na Vyšehradě

    Betlém na Vyšehradě
    Autor: Bazilika sv. Petra a Pavla

    Scénu tvoří 14 postav včetně svaté rodiny v životní velikosti a několika figur zvířat. Postavy svaté rodiny, tří králů a andělů jsou vyřezány ze dřeva,  a pocházejí z konce 19. století. Po více než sto letech se podařilo zjistit, že betlém pro baziliku vyrobila rakouská firma Ferdinand Stuflesser v roce 1875. Betlém byl před několika lety doplněn stylizovanou salaší ze dřeva se šindelovou krytinou.

  • 4.

    Betlém v botanické zahradě

    Betlémská jurta v Botanické zahradě hl. m. Prahy, 1. 12. 2023
    Autor: Anastazie Podhůrská

    Do Botanické zahrady v Troji nemusíte chodit jen na jaře nebo v létě. Zajímavý program tu mají i během zimních měsíců. „Ve spolupráci s týmem Divadla bratří Formanů a jejich uměleckých přátel vznikla jedinečná Betlémská jurta. Cestou k ní vás čeká několik řezbářských uměleckých zastavení vytvořených z přírodnin naší botanické zahrady, jež vás skrze 4 nosná témata provedou příběhem narození Ježíše až do samotné jurty, ve které budete obklopeni básněmi Radka Malého o lidech a vztahu k Vánocům, krajinou Betléma, Ježíškem i svatými. Jurta je místem klidu a rozjímání nad příběhem Vánoc, místem společných zážitků všech členů rodiny i odměnou za vykonané putování,“ láká návštěvníky botanická zahrada.

  • 5.

    Exotické betlémy u Jezulátka

    K Pražskému Jezulátku každoročně přijdou zástupy poutníků z celého světa
    Autor: Blesk:Martin Přibyl

    V kostele Pany Marie Vítězné na Malé Straně uvidíte nejen Jezulátko ve vánočním oblečku, ale také řadu betlémů. Jeden návštěvníky vítá hned u vchodu do kostela, uvnitř jsou pak k vidění další betlémy, převážně z exotických zemí Jižní Ameriky, které sem přivezli poutníci. 

    Fotogalerie
    62 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy