Průvodci v perle českého kulturního dědictví představují adventní a sváteční tradice. Od barborek přes Mikuláše, Lucie, Štědrý den, Boží hod až po Tři krále. Doslova dechberoucí je výzdoba velkolepého Sněmovního sálu, který byl nedávno celý rekonstruován a znovu pozlacen. Pokud jste v něm nikdy nebyli naživo, určitě ho znáte z televize, mimo jiné se v něm natáčel úspěšný a nedávno reprízovaný seriál Marie Terezie.

„V sále jsou voňavé stromečky a dominantou je 10 metrů dlouhá jídelní tabule vyzdobená k svátku sv. Štěpána. Do kytic jsme využili i pera z pávů z Podzámecké zahrady, a tak je vše barevně laděno v jejich barvách, zlaté, zelené a modré. Atmosféru v sálech dotváří i dřevěné plastiky řezbáře Jiřího Netíka,“ přiblížila hlavní floristka Pavla Trojanová (34).

Smrčky a vločky

Růžový sál je věnován barborkám. Snad každého zaujmou smrčky nazdobené netradičními vločkami. „Jsou to hodně naškrobené dečky, pozůstalost po tetince,“ poodhalila Trojanová. Úžasnou atmosféru má Trůnní sál přibližující Štědrý večer. Na stole je původní rokokový porcelán. V Poradním jsou zase symbolicky znázorněné sv. Lucie.

NECHTE SE INSPIROVAT

Celou tu krásu tvořily čtyři zahradnice tři týdny. „Veškerý přírodní materiál je z Podzámecké zahrady. Například šišky nebo suché hortenzie jsme zlatily, “ popsala Pavla Trojanová. Výstava je i inspirací. Poznáte, že sváteční atmosféru nemusí navodit jen klasický stromeček, stačí umně nazdobená větev ve váze či v polévkové míse, na niž se doma práší ve skříni. Jehličnany je možné kombinovat jak se stálezelenými rostlinami, tak třeba suchými větvemi.

OD ADVENTU DO TŘÍ KRÁLŮ

Kde: Arcibiskupský zámek Kroměříž

Kdy: víkend 16. a 17. prosince od 9:30 do 16 hodin

Za kolik: 160 Kč, snížené 120, rodinné 450 Kč

Fotogalerie
13 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

DIY: Voskové ozdoby na vánoční stromeček Videoredakce ženských titulů