Jedině díky pravidelnému přísunu čerstvého vzduchu se dokážeme bránit podráždění dýchacího ústrojí, které může vyústit ve skutečně nepříjemné záněty, alergie, ale v nejhorším případě také rakovinu. Udělejte si jasno v tom, které faktory v domácnosti mohou skutečně zvyšovat riziko plicní rakoviny – a co je pouze nepodloženým mýtem.  

Může být nebezpečné vaření? Ano! 

Dejme tomu, že nebydlíte hned na rohu dvou rušných ulic plných aut. Možná dokonce žijete na samotě u lesa, kam zavítá motorové vozidlo jedině omylem. Pořád ale potřebujete něco jíst, takže byste měli vědět, že si možná nebezpečné látky vyrábíte přímo pod nosem: vařením.

Studie, provedená mezi čínskými ženami, například dospěla k závěru, že pravidelné smažení na pánvi zvyšuje pravděpodobnost výskytu rakoviny o několik procent, obzvláště v kombinaci s nedostatečným větráním.  

Další výzkum (účastnilo se ho přes sedmdesát tisíc nekuřaček) potvrdil to, co asi všichni tušíme: grilování na uhlí v kombinaci s nedostatečnou ventilací zvyšuje riziko rakoviny plic o téměř 50 procent!

Více relevantní pro Čechy, kde přece jen na uhlí v kuchyni vaří málokdo, je studie Stanfordovy univerzity v Kalifornii: Po prozkoumání necelé stovky plynových sporáků zjistila, že při hoření vylučují benzen. Tento známý karcinogen vzniká nejčastěji při spalování fosilních paliv a jeho koncentrace v Ostravě a v centru Prahy pravidelně překračuje limity stanovené Státním zdravotním ústavem. 

Zabíjí vás pomalu vaše klimatizace? Nejspíš ne! 

Možná jste už zaslechli, že za nárůstem výskytu rakoviny plic v populaci stojí rozmach moderních technologií, jako jsou například klimatizační jednotky. Vždyť to přece dává smysl: klimatizace se začaly ve velkém používat v posledních padesáti letech a počty nových případů rakoviny plic, průdušnice a hrtanu za tu dobu také vzrostly

Studie však nepotvrdily žádnou příčinnou souvislost. Je sice pravda, že se klimatizace může stát semeništěm bakterií a plísní, ale pokud se o svou jednotku správně staráte, měla by vám naopak prokazovat zdravotní službu.

Každá slušná jednotka totiž obsahuje filtry, které brání tomu, aby vám do bytu pronikaly nečistoty z  venkovního ovzduší. Kromě toho používání klimatizace pochopitelně chrání před přehřátím organismu během letních vln veder. Rakovina v souvislosti s klimatizací tedy zůstává ve stejném šuplíku vědecky nepodložených fám, jako rakovina způsobená používáním mobilního telefonu nebo mikrovlnné trouby. 

Vdechujete doma zabijáky, o kterých vůbec nevíte? Možná ano!

Na druhém místě na žebříčku nejčastějších příčin rakoviny plic, hned po kouření, se běžně uvádí radon. Tento bezbarvý plyn bez jakéhokoli zápachu je totiž vysoce radioaktivní, a zrovna Česká republika patří mezi země s jeho nejvyšší průměrnou koncentrací v budovách. Kvůli zbrklé výstavbě se totiž v minulosti dostalo hodně radonu na povrch místo toho, aby zůstal bezpečně uvězněný pod zemí.

Pak stát přijal tzv. Atomový zákon, díky němuž si můžete nechat radon ve svém domě zdarma proklepnout. V případě, že by jeho koncentrace překročila limity stanovené Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, dá se i již hotový dům relativně snadno odizolovat. I v tomto případě se však jako první pomoc doporučuje hlavně hodně větrat. 

Ještě přísnější opatření, než jaká byla přijata proti radonu, platí také pro ochranu před azbestem. Tento minerál se až do sedmdesátých let hojně používal ve stavebnictví kvůli svým fyzikálním vlastnostem – je pevný a zároveň ohebný a odolá teplotám až 1500 stupňů Celsia.

Už tehdy se však vědělo, že způsobuje rakovinu plic, a proto bylo jeho použití postupně omezováno, až bylo v devadesátých letech téměř na celém světě zakázáno úplně. Přesto se může stále nacházet ve starších budovách a je třeba s ním počítat při rekonstrukcích a demolicích. 

Představuje riziko domácí prach? Ano!

Maminky nám nejspíš kladly na srdce důležitost větrání proto, abychom se zbavili zápachu – ale ze zdravotního hlediska by nás měl zajímat především prach. Rozumíme tím veškeré pevné částice menší než půl milimetru, které se v našich domácnostech postupně usazují.

Mezi ně patří odumřelé buňky z naší vlastní kůže nebo například pyl, který již dokáže zavařit alergikům. O stupeň horší jsou roztoči, kteří při požírání zmíněných kožních buněk vylučují dráždivé látky.

Ještě o trochu menší a škodlivější jsou bakterie způsobující nám dobře známé nemoci dýchacího ústrojí. Mimochodem, jsou to právě plísně a bakterie, kdo nám v bytech ve skutečnosti zapáchá, takže maminky měly vlastně pravdu! 

Nejmenšími, a nejvíce nebezpečnými částicemi, jaké si do bytu nevědomky pouštíme, jsou saze. Vznikají převážně při provozu vozidel se spalovacím motorem, a mohou proto obsahovat toxické sloučeniny. Spolu z výfukovými plyny tak tvoří jedovatý koktejl schopný proniknout hluboko do našich plicních sklípků. Tam pak začne docházet ke genetickým mutacím, a tím dochází k rozvoji rakoviny. Všechna tato rizika však dokážeme snižovat tím, že budeme poctivě větrat nebo si pořídíme čističku vzduchu. 

Máte se bát cigaretového kouře od souseda? Ano! 

Radon a azbest se mohou jevit jako závažné riziko, protože nejsou vidět ani cítit. Přesto za devadesáti procenty všech případů rakoviny plic stojí kouření. Není se čemu divit – při spalování tabáku se uvolňují tisíce chemických látek a minimálně několik desítek z nich způsobuje rakovinu a další stovky jsou nebezpečné pro lidské zdraví.

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny plic.
Autor: Shutterstock.com

Měli byste vědět, že i pokud cigaretám neholdujete, ale soused o patro níž vám několikrát denně podkuřuje pod otevřeným oknem, vdechování jeho kouře je pro vás také velkým rizikem. V takovém případě udělejte opak toho, co tento článek radí úvodu – okno zavřete. 

Kouření je tak závažný problém, že státy nejenom přistupují ke stále přísnějším zákazům, ale nabízejí i pomoc kuřákům, a to bývalým i současným.

V ČR běží program, v rámci něhož si mohou kuřáci, kteří kouřili po dobu dvaceti let alespoň krabičku denně, nechat zdarma vyšetřit plíce. Na vyšetření vypíše žádanku praktický lékař. V případě pozitivního nálezu, tedy záchytu rakoviny v jejích počátečních stádiích, má pacient mnohem vyšší šanci na úplné vyléčení. Více informací najdete na www.prevenceproplice.cz  

 

Video
Video se připravuje ...

HPV, žloutenka či žaludeční vředy? Onkolog Hajdúch varuje: Rakovinu způsobují i infekce Pavlína Horáková