Pravidelné popíjení šípkového čaje posiluje imunitní systém, pomáhá v boji s nachlazením, rýmou i chřipkou. Čaj můžete dochutit třeba medem. A víte, že obsahují více vitaminu C než citron? Navíc jsou bohaté i na vitaminy A, B a E. Kromě draslíku a hořčíku navíc obsahují i rutin, který zvyšuje elasticitu cév a likviduje volné radikály
Připravte čaj na druhý den
Abyste sílu šípků využili na maximum, dejte si pozor, ať je nezaléváte vařící vodou. A nejvíc vitaminů pak má podle babských rad šípkový výluh. Stačí nadrcené šípky večer zalít vlažnou a nechat přes noc louhovat. je jen ohřejete na »pitelnou « teplotu (ne k bodu varu) a scedíte.
Šípkový sirup
Jeden kilogram zralých rozdrťte, zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu. Vařte asi deset minut. Roztok přeceďte a pak přes plátno profiltrujte. Šťávu zahřejte na °C, přisypejte 1,5 kg cukru nechte jej důkladně rozpustit. Hotový sirup nalijte lahví a zazátkujte je.
Pozor na chloupky
Pokud připravujete čaj ze sušených šípků, pořádně je rozdrťte. Abyste se vyhnuli zbytkům jemných chloupků, které můžou dráždit ke kašli, můžete šípkovou drť louhovat v papírovém kávovém filtru nebo použít jemné sítko.
5 rad, jak na ně
Chcete vyrazit na šípky? Nepodceňte jejich trny. Vezměte si starší oblečení s dlouhými rukávy a případně i rukavice.Snažte se najít keře, které jsou vzdálené od silnic i polí. Ideální jsou louky či les. Samotné plody pak sbírejte jen zralé, sytě červené. Ideální čas je nyní, po prvních mrazech už šípky ztrácejí sílu.
I když nejvíc vitaminů mají šípky čerstvé, na zimu je usušte. Můžete využít sušičku nebo je zvolna sušit na plechu v troubě při teplotě asi 55 – 60 °C.
Zapomeňte na skladování v látkových pytlících. Sice to vypadá hezky, ale především v panelácích se vám do nich můžou snadno dostat různí moli apod. Ideální jsou uzavřené sklenice se šroubovacím uzávěrem. Ve tmě a na chladnějším místě vydrží sušené šípky klidně i rok.
Pokud se bojíte, že se při hojném pití šípkového čaje »céčkem« předávkujete, zůstaňte v klidu. Vitamin C je rozpustný ve vodě a jeho přebytky odejdou z těla společně s močí.
Šípky: Kde je sbírat a jak je využít? Videohub