Posečte, zvertikutujte a dosejte

Trávu zkraťte maximálně o jednu třetinu, ale dejte pozor, ať nesečete příliš nízko. Tráva už moc neporoste. Co ale udělejte, je podzimní vertikutace, která vyhrabe travní plsť a dovolí trávě přijímat vláhu a živiny. Pak dosejte travním semenem, které stačí před zimou ještě vzklíčit.

Trávník se vyplatí ošetřit i ochranným prostředkem proti plísním a pohnojit speciálním hnojivem nebo prosetým kompostem. Na jaře bude hustý a plný života.

Uklízejte listí

Snažte se důkladně sbírat spadané listí, protože pod ním trávník vylysá a mohou se v něm množit i škůdci a nemoci stromů. Listí zdravých stromů můžete po sesbírání kompostovat. Když listí posbíráte sekačkou, ta ho zároveň i podrtí.

Rýpejte a hnojte

Jakmile sklidíte zeleninu ze záhonků, záhony zryjte. Když do hlíny zaryjete spolu se zbytky rostlin i trochu kravského hnoje, živiny se v průběhu zimy v půdě obnoví a příští úroda bude větší. Vyhněte se ale hnojení tam, kde budete sázet mrkev. Neprospívá jí.

Vysázejte stromy

Chcete mít nové ovocné stromky či keře? Pusťte se do výsadby. Podle velikosti stromků vykopejte dostatečně hluboké jámy, přidejte hnojivo a zahrňte kvalitní půdou. Stromky sázejte tak, aby bylo očko roubu nad zemí. Stávající ostříhejte.

Ostříhejte růže

Aby růže přes zimu nevymrzly, je dobré je na podzim sestříhat. Stříhejte ve výšce 5 – 8 oček (větviček) od kořene, tak aby poslední větvička směřovala ven z keře. Před příchodem mrazů je přihrňte zeminou a chvojím.

Sázejte cibuloviny

Chcete mít zahradu plnou barev už od brzkého jara? Tak směle do výsadby cibulek narcisů, tulipánů, hyacintů, mečíků nebo modřenců. Do zimy stačí zakořenit a první jarní sluníčko rostlinky vytáhne ze země.

Založte kompost

Kompost je absolutně nejlepší způsob, jak se zbavit rostlinných zbytků, jako je tráva, sláma, nadrcené větvičky nebo plevel. Pěkně dozrálý je skvělou a levnou alternativou ke kupovaným substrátům a zbaví vás problémů, kam s rostlinným odpadem. Zakládá se právě na podzim.

Můžete využít speciální kompostéry nebo při dobrém založení můžete kompostovat i na hromadě. Důležité je střídat vrstvy suššího a mokrého materiálu, udržovat i v suchém období kompost vlhký, aby se v něm zničila semena plevelů.

 

Video
Video se připravuje ...

Martin Maxa je milovník rostlin: Množím si je a řízkuji. Šárka Stejskal

Fotogalerie
4 fotografie