Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prázdniny skončily, ale… Právě teď nastal čas na vytouženou dovolenou. Kam vyrazit? Jak a proč?

  • Autor: Darina Jíchová - 
    13. 9. 2023
    05:00

    Léto pomalu končí a s ním i dovolené… to ale nemusí být úplně tak pravda, podle analýzy stanice CNN je právě podzim ta nejlepší – a nejvýhodnější – doba na cestování do zahraničí. A komu by se nechtělo utéct nastupující šedi a sychravému počasí… třeba někam na pláž? Nebo snad naopak do hor za čerstvým vzduchem?

  • 1.Nástrahy léta

    Letošní léto bylo plné přírodních katastrof – ničivé požáry svíraly značnou část jižní Evropy, do Řecka odjeli v srpnu s ohněm pomáhat i čeští hasiči. Slovinsko zaznamelo uprostřed turistické sezóny děsivé záplavy, celý svět se potýkal s nepřiměřeně vysokými teplotami. Nebyla to jen příroda, kdo mnohé od cestování odradil. V některých jindy oblíbených turistických rájích stoupaly ceny do závratných výšin. Nemluvě o přeplněných letištích, která mnohdy nápor dovolenkářů nezvládala.

    V září a v říjnu už je v leckterých zemích prakticky po sezóně a ceny se vracejí do „normálu“, davy turistů jsou na ústupu a klesají i teploty.

  • 2.Je lepší cestovat na podzim?

    „Rozhodně ano,“ dala jasnou odpověď na tuto otázku Hayley Bergová, vedoucí ekonomka pro cestovní aplikaci Hopper. Dodala, že pokud lze přesunout jakékoliv cesty – domácí či zahraniční, delší či jen víkendové – na září a řijen, lidé by tak měli učinit. „Bude to výrazně levnější než jakýkoliv výlet v létě,“ podotkla Bergová. A týká se to podle ní i „extravagantních zájezdů“.

    „Vždycky klientům říkám: Pokud chcete jet na nějaký vysněný výlet, ať už jako svatební cesta nebo velký rodinný zájezd, právě teď nastává ta pravá chvíle bookovat pobyty, protože ohromně ušetříte,“ navázala ekonomka. Podle ní nižší cena není jediným benefitem cestování na podzim. „V těch nejvyhledávanějších destinacích je stále teplo, není tam ale extrémní vedro. Totéž platí o davech, ano, turisti tam jsou, ale ne šílené davy jako uprostřed sezóny,“ poznamenal cestovní poradce Jim Bent, majitel minnesotské cestovní kanceláře Pique Travel Design, s tím, že z mimosezonního turismu profituje i ekonomika cílové destinace.

    V Evropě většinou léto pomyslně končí návratem dětí do školních lavic, ve Spojených státech pak svátkem Den práce, který připadá na první zářijové pondělí. „Pokud nejste vázaní školním rokem či celozávodní dovolenou, nyní nastává čas jet na dovolenou,“ vyzval dálek chtivé turisty.

  • 3.Levnější letenky

    Aplikace Hopper už přišla i s raně podzimními cenami letenek a rozdíl mezi cenami z léta je viditelný, nicméně je zaměřená především na domácí – tedy americký trh. „Rozdíl mezi cenou letenky ze sezóny – tedy z června, července a sprna – a letenky na podzim je 29 procent,“ uvádí Hopper. S ohledem na loňské ceny jsou podzimní letenky levnější o 9 procent.

    A samozřejmě stejný trend sledují i letenky mezinárodní, podle dat Hopperu se cena letenky z USA do Evropy na podzim sníží až o 31 procent oproti létu. To znamená, že každá letenka je zhruba o 7 365 korun levnější. „Pokud to znásobíte dvěma, nebo dokonce čtyřmi v případě rodinného výletu, přihlédnete k levnějšímu ubytovaní, ušetříte tisíce. To je v době, kdy si musíme všichni utahovat opasky, výhodná nabídka,“ uvedla Bergová.

    Přestože cena letenek s nastupujícím podzimem klesá, ani náhodou se neblíží cenám před pandemií covidu-19. V Evropě jsou letenky zhruba o 18 procent dražší než před pandemií, v Asii místy až o 57 procent. „Asie v tomto ohledu zůstává extrémně drahá, ale i zde ceny s příchodem podzimu klesají,“ vysvětlila Bergová. „Tak třeba letenka z USA do Šanghaje na podzim vychází na 33 991 korun, to je asi o 20 tisíc, nebo chcete-li o 37 procent levnější než v létě,“ doplnila.

  • 4.Další benefity podzimní dovolené

    Jak už Bergová podotkla, kromě levnější ceny je výhodou podzimního cestování rozhodně snesitelnější teplota. V červenci i v srpnu se teploty v Itálii, Španělsku nebo Řecku v průměru pohybovaly kolem 38 stupňů, teploty v září se obvykle drží v rozmezí 25 až 30 stupňů. „Cena ubytování jde také dolů,“ komentovala Ashley Lesová, zakladatelka lisabonské firmy PostcardsFrom. „Nejlevnější měsíce na ubytování jsou typicky leden, září a říjen, to jsou totiž měsíce, kdy většina lidí necestuje,“ reagovala Bergová.

  • 5.A kam je nejlepší vyrazit?

    Podle Alexe Bentleye z cestovní kanceláře Audley Travel je podzim jako dělaný na cestu do Indonésie, Nepálu nebo třeba Jihoafrické republiky. „Není tam moc turistů, cestujícím s těsnějším rozpočtem to bude rovněž vyhovovat. Počasí je tam pěkné, krásná krajina, památky a další pamětihodnosti a místa, co stojí za to navštívit,“ nastínil Bentley.

    Z Evropy by pak turisty poslal do italského Piemontu či portugalského Lisabonu. Z USA vybral New York nebo Yellowstonský národní park.

Uživatel_5402054 ( 8. února 2024 12:44 )

Já jezdím taky radši na dovolenou na podzim. Ještě je teplo a nikde už není tolik lidí. Přes léto je to šílené. I když máme stan z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ , takže neřešíme ubytování v chatkách, tak i tak se nám už pár krát stalo, že byly kempy obsazené a museli jsme jet jinam.

Zobrazit celou diskusi