Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Madeira: Ostrov věčného jara… plný Čechů. Portugalský ráj nabízí unikátní dovolenou

Autor: Markéta Mikešová - 
3. září 2023
05:00

Čeští turisté letos zástupy svých krajanů nepotkávali jen v egyptské Hurghadě nebo v tradičně oblíbeném Chorvatsku. Češi vzali doslova útokem i malý portugalský ostrov Madeira, ležící v Atlantském oceánu, zhruba na úrovni Maroka. Důvodů, proč se tato poněkud zastrčená destinace stala oblíbenou, může být hned několik. Pobyt člověka neruinuje, návštěvníci se tu mohou koupat i chodit na výlety po úchvatné přírodě a navíc tu nikdy není zničující vedro. Ale pozor! Pokud návštěvu nechcete strávit celou jen v hotelovém resortu, Madeira je vhodná spíše pro fyzicky zdatnější jedince.

Že je Madeira trochu jiná, než klasické dovolenkové destinace, poznáte hned po příletu na letiště v hlavním městě Funchal. Jak vysvětlil sympatický stevard přímo na palubě letadla – mimochodem do Funchalu létá přímá linka z Prahy, let trvá 4 a půl hodiny – tamní letiště je třetí nejnebezpečnější v Evropě. To znamená, že létat sem mohou jen piloti se speciální licencí.

Celá Madeira jsou totiž prakticky jen hory a od toho se na tomto portugalském ostrově odvíjí všechno. Letiště ve Funchalu leží přímo pod kopcem, takže se piloti musejí vypořádávat s trvalými turbulencemi a navíc před přistáním na ranvej dělají komplikovanou otočku. Je to skutečná letecká frajeřina, a pokud je někde na místě potlesk za přistání, tak je to na Mezinárodním letišti Madeira Cristiana Ronalda.

Letiště na Madeiře. Letiště na Madeiře. | Blesk: Markéta Mikešová

Funchalské letiště má skutečně od 2017 ve svém názvu jméno slavného portugalského fotbalisty. Ronaldo se ve Funchalu narodil a místní ho uctívají skoro jako boha. Ve všech turistických obchodech najdete suvenýry s jeho podobiznou, jeho dres, ve Funchalu se nachází jeho muzeum… dokonce tu turistické společnosti nabízejí výlety po stopách Cristiana Ronalda. Fotbalista tu také podniká, ve spolupráci s developersko-hotelovou skupinou Pestana Group tu staví nemovitosti a hotely.

Pokud se ubytujete ve Funchalu, dost možná skončíte právě v jednom z těchto Pestana hotelů, napojených na Ronalda. Jen v hlavním městě je jich několik a zajišťují do nich zájezdy české cestovky.

Všechno kvete, až z toho oči přecházejí

Ale zpět k příletu na Madeiru. Hned po vystoupení z letadla jsou dovolenkáři svědkem faktu, že na tomto ostrově de facto neexistuje rovinka. Veškerá města a obce se nachází v kopcích, včetně hlavní metropole Funchalu. I hotely a pláže jsou v prudkých kopcích… místní architekti to neměli jednoduché.  

Takže jedna varianta je ihned odjet do hotelu, být v něm celou dobu a potýkat se s kopci maximálně na pozemcích hotelu. I tak se dá strávit dovolená na Madeiře. Jenže to by škoda. Zdejší hory jsou totiž úchvatné! Velkou mírou můžou za to, proč se Madeira pravidelně umisťuje na předních příčkách seznamů nejhezčích ostrovů světa.

Madeira spadá to subtropického pásma a pro zdejší hory je typické jejich vlastní mikroklima. Nebudeme zabíhat do podrobného meteorologického popisu, ale kombinací specifických faktorů je na Madeiře celoročně poměrně dost vlhko a zároveň skoro stejná příjemná teplota, která ani na vrcholu léta nepřekonává 28-30 stupňů Celsia. Takže žádné peklo a lá 45 stupňů jako třeba na Sicílii.

Vlhko a absence vedra také způsobuje, že Madeira je celoročně zelená a rozkvetlá. Ne nadarmo se jí říká „ostrov věčného jara“. Opravdu všechno všude neustále kvete a je to jednoduše nádherný pohled. Zvlášť unikátní pohled je na rozkvetlé květiny jménem strelície, jejichž květ vypadá jako ptačí zobák. Člověk má pocit, jako když se ocitnul v tropické džungli, ale přitom je stále v Evropské unii.

Kam se zajet podívat

Jednou z hlavní možností, co dělat na Madeiře, je tak objevovat krásy přírody a hor. Vyjmenovávat všechny možné výlety by dalo na samostatný článek, tak zmíníme jen několik, které jsme absolvovali. Trasy mohou být krátké, jen pár kilometrů, nebo velmi dlouhé, záleží, jak se kdo cítí, ale všechny jsou více či méně do kopce.

Populární je návštěva lesa Fanal na severozápadě ostrova. Nacházejí se zde pradávné vavříny roztodivných tvarů, kolem kterých se pasou krávy, z lesa je navíc výhled do údolí. Tyto vavříny vypadají jako slavní enti z Pána prstenů, schválně posuďte sami v galerii. Je to zážitek, který si na Madeiře nikdo nesmí nechat ujít.

Les Fanal na Maideiře. Les Fanal na Maideiře. | Blesk: Markéta Mikešová

Mezi další populární přírodní úkazy patří množství vodopádů. Nejslavnější vodopád, respektive skupina vodopádů, se jmenuje Risco, z parkoviště se k nim dá dojít zhruba za hodinu. Celá kaskáda je vysoká 100 metrů a je na ni úchvatná podívaná. Kdo však nechce kvůli vodopádům šlapat kopec, jeden dokonce teče přímo na silnici u obce Ponta do Sol a lze jej projet autem.

Fyzicky zdatnější jedinci pak mohou vyrazit na celodenní trek na nejvyšší horu Madeiry Pico Ruivo. Začíná se na bodě Pico do Arieiro, u radaru. Je to krásný výlet, při kterém uvidíte celou Madeiru jako na dlani, avšak náročný, tak předem vyhodnoťte, jestli zvládnete vyjít kilometry strmých schodů.

Otevřený oceán vs. sopečná jezírka

Koupání v oceánu na Madeiře je možné, ale podobně jako celý pohyb po ostrově je trochu náročnější. Protože je Madeira sopečného původu, pláže jsou oblázkové s černým pískem (a trochu do kopce) a jsou na nich časté pobřežní vlny přímo. Když je překonáte, tak už se v oceánu dá pohodlně plavat, ale seniory a malé děti by tyto vlny mohly smést, těm koupání v oceánu na Madeiře nedoporučujeme.

Navíc plavčíci tu na hlídání plavců trochu kašlou, na plážích buď nejsou, nebo tam jsou jen na oko. Zvlášť pobavil jeden z plavčíků na pláži Formosa, jenž pravidelně začínal službu v 11 hodin a v 11:30 odcházel na hodinu na oběd.

 

Madeira má ale velké množství tzv. přírodních sopečných jezírek, do kterých proudí voda z oceánu. Jsou uzavřené, takže v nich nehrozí vlny, plavou zde malé rybky a koupání v nich zvládne každý. Jen se do nich na rozdíl od pláží platí vstup, avšak drobný – obvykle kolem 5-6 euro na celý den. Největší jezírkový areál se nachází ve městě Porto Moniz, ale jsou například i ve Funchalu.

A kdo se nechce koupat vůbec, může vyrazit na plavbu katamaránem, které jsou nabízeny na každém rohu. Nám se u toho podařilo zpozorovat delfíny a manty, ale prý se občas ukážou i velryby. Tyto výletní katamarány jsou navíc vybaveny pípou a chlazeným pivem.

Slavné víno a pivo z českého chmelu

Madeira nemá příliš velké množství hotelů s programem all inclusive, tak dost možná budete muset zavítat do restaurací. Přehnaná turistická drahota se této destinaci zatím vyhnula. Hlavní jídlo v průměrné restauraci získáte za 9-15 eur, zmrzlinu za 2,5 eur, pivo za 4-6,5 eur. Mimo vyhlášená města možná i za méně. Voda bývá z kohoutků pitná, v přírodě je zas velké množství vyvěrajících pramenů.

Přímo madeirská kuchyně je už trochu líznutá africkou, čekejte hodně ananasů a banánů. Ostatně banány jsou na Madeiře pěstovány všude. Specialitou jsou také různé podoby zelí s uzeninou, to je zas portugalský vliv.

Ukázka tradičních tanců na Madeiře. Ukázka tradičních tanců na Madeiře. | Blesk: Markéta Mikešová

Dále je na Madeiře hojně pěstována cukrová třtina, ze které místní pálí rum a pak míchají koktejl nazvaný poncha (rum s džusem či citrusovou šťávou a medem). V neposlední řadě tu pak pěstují hrozny, ze kterých tvoří tzv. Madeirské víno, chuťově velmi podobné portskému vínu. Na své víno jsou Madeiřané náležitě hrdí a pravidelně pořádají festivaly zasvěcené tomuto nápoji.

Nechybí ale ani pivo. Madeira má vlastní pivovar jménem Coral, který vlastní Heineken napůl se skupinou Pestana. Je lehlé a překvapivě chutné. Až později jsme zjistili, že nám chutnalo možná i proto, že se vaří - světe div se - z českého sladu a chmelu.

„Odkud jste? Jo Češi?“

Možná je to příznivými teplotami, možná úchvatnou přírodou, možná dostupnými cenami, nebo prostě faktem, že to není tak profláklá destinace… ale Madeira si získala oblibu Čechů. Letos jsme české turisty potkali všude, kam jsme vstoupili. Dokonce i na vrcholku nejvyšší hory. A trend nevypadá, že by končil.

„Odkud jste? Jo Češi? Těch tu teď jezdí hrozně moc,“ vyprávěl nám řidič Boltu, který nás vezl na konci pobytu na letiště. Když jsme se s ním následně loučili, opět do auta nabíral Čechy. Madeira možná bude pro tuzemské turisty dalším Chorvatskem či Egyptem, ale proč ne. Aktivním dovolenkářům má co nabídnout.

la_ragazza ( 3. září 2023 15:50 )

Tyto ostrovy mají jiné /existenční/ starosti přiměřené jejich poloze a povaze.

viho ( 3. září 2023 10:47 )

Článek se sice snaží hledat pozitiva, ale mezi řádky lze číst, že ten turizmus na Madeiře spíše upadá, protože to není dobré místo pro průměrného dovolenkáře, protože se musíte všude štrachat po skalách.

Celebrity-chachacha ( 3. září 2023 08:18 )

Nedělejte tu moc reklamu ,nebo se tam začnou rojit český " sélebrity "

Celebrity-chachacha ( 3. září 2023 08:16 )

Tyto ostrovy to mají právem na háku.

Celebrity-chachacha ( 3. září 2023 08:13 )

V luxusní discotéce stálo v roce 1984 pivo 3 DM (cca 1.5 €)a dnes v obyčejným baru 4 Eura ! Týden s polopenzí v centru Funchalu a let z Mnichova 700 Dm (350 €). A dnes?

Zobrazit celou diskusi