• Důkladně je prohlédněte

Každou rostlinu zkontrolujte, jestli není napadena škůdci, a rozhodněte se, jestli potřebuje jen sprchu, nebo přivítá přesazení.

RADA: Našli jste škůdce nebo plíseň? Ošetřete rostliny vhodným insekticidem. Na trhu jsou tyčinky nebo granule, které kromě hnojiva obsahují i látky ničící většinu běžných škůdců.

  • Dopřejte jim sprchu

Zbavte rostliny zimního prachu. Menší je nejsnazší osprchovat ve vaně, větším alespoň otřete listy vlhkým hadříkem.

RADA: Před sprchováním zakryjte květník igelitem (např. starou igelitovou taškou). Zbytečně tak nevyplavíte vodou zeminu.

  • Začněte více zalévat

S tím, jak se prodlužují dny, potřebují pokojovky více vláhy. Spíše než na větší objem zálivky ale vsaďte na častější zalévání. Pozor na přemokření, které vede k uhnívání kořenů!

RADA: Rostlinám s většími listy dopřejte častější zálivku než těm s malými a kožovitými lístky.

  • Přesuňte je ze slunce

Během zimy potřebovaly pokojovky každou trochu světla i sluníčka. Jenže s jarem nabývá slunce na síle a mohlo by rostliny popálit. Přesuňte proto rostliny, které nejsou výrazně světlomilné, mimo přímý »zásah« paprsků.

RADA: Kromě přímého slunce může pokojovkám škodit i průvan. Protože s příchodem teplých dnů více větráme, dejte pozor, aby na rostliny netáhlo.

  • Zvažte přesazení

Každá rostlina přesazení nepotřebuje. Pokud ji ale vyndáte z květníku a vidíte, že kořeny ho celý vyplňují, nebo dokonce rostou z drenážních otvorů, přesazení je nutné. Nový květináč by měl být větší asi o 2 – 3 cm než původní (u velkých pokojovek o 5– 6 cm).

RADA: Na dno květníku nezapomeňte nasypat drenážní vrstvu z kamínků nebo keramzitu. Zabrání hnilobě kořínků.

  • Udělejte jarní střih

Jaro je ideální doba pro prostříhání. Odstraňte zaschlé a poškozené listy či výhony. Rostlinu zbytečně zatěžují a jarní střih jí dodá silu a energii na nasazení nových listů a květů.

RADA: Zbyly na některých větvičkách listy jen na konci? Zkraťte větve zhruba o jednu třetinu. Podpoříte tím tvorbu nových výhonů a květů.

  • Přihnojujte

Zálivku můžete obohatit o hnojivo, které podpoří růst rostlin a pomůže jim s regenerací. Vždy se řiďte pokyny výrobce, abyste rostliny nezahubili velkým přísunem živin.

RADA: Přesadili jste rostliny do substrátu? Než začnete s přihnojováním, zkontrolujte, jaký typ substrátu jste použili. Některé už hnojivo obsahují a další přihnojení by jim spíše ublížilo.

 

Video
Video se připravuje ...

Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
4 fotografie