Proč detoxikace?

Někteří odborníci tvrdí, že naše tělo je uzpůsobeno k tomu, aby se detoxikovalo zcela přirozeně, to ovšem v dnešní době už neplatí. Toxiny jsou v jídle, které jíme, vodě, kterou pijeme, ve vzduchu, který dýcháme. Je tedy nutné se zaměřit na budování přirozené obranyschopnosti – dobře fungující imunitní systém, krevní oběh a zdravé trávení jsou základní kameny zdraví.

Jídelníček při detoxu

Základem »očistného« jídelníčku jsou lehčí jídla, která obsahují hodně vlákniny, vitaminů a antioxidantů. Každý pokrm by měl zahrnovat zeleninu nebo ovoce, obiloviny a luštěniny.

Jak na to?

● pijte dostatek vody (2,5 – 3 l denně)

● jezte co nejvíce zeleniny

● ovoce konzumujte vždy čerstvé a zralé

● vyhněte se živočišným bílkovinám

● příjem tuků omezte na ty pro tělo prospěšné (ořechy, semínka, avokádo atd.)

● jezte žitné pečivo, bílou mouku omezte na minimum

● zařaďte do jídelníčku kurkumu, zelený ječmen apod

Při detoxu je vhodný například česnek, cibule, většina druhů zeleniny, zejména zelí, kapusta či brokolice nebo květák, z koření například zázvor či koriandr. Zeleninu bohatou na vitaminy rozpustné v tucích podávejte kombinaci s tukem, například v salátu s olivovým olejem. Z dalších potravin je vhodná také například rukola, mořské řasy anebo olivy. U oliv ale pozor, jsou poměrně kalorické, takže se jich nedoporučuje sníst moc.

Výhody detoxikační diety

● Zlepšení činnosti jater odstraní nadýmání, nevolnosti a zažívací potíže.

● Zlepšení činnosti střev zabrání zácpě.

● Restart lymfatického systému odstraní častá nachlazení, únavu, celulitidu a kožní problémy.

● Správná funkce ledvin je pro boj s toxiny zásadní.

Čaje, které čistí

I když je na trhu mnoho detoxikačních čajů, dobře poslouží jednodruhové bylinné nálevy, například z kopřivy nebo z ostropestřce mariánského. Čaje můžete pít jednou až dvakrát denně, ale zvlášť kopřiva není vhodná k dlouhodobé kúře, protože při delším užívání může vyvolat alergii.

Důležitá je udržitelnost

Očista organismu není jednorázový proces. Je důležité nastavit si rozumný a trvale udržitelný životní styl, včetně stravování a pohybu. Důležitá je i duševní hygiena, protože stres je jedním z největších »toxinů«, které naše zdraví ohrožují. Účinný detox nemusí zahrnovat drastické diety nebo nekonečné hladovky. Mnohem prospěšnější je šetrný a dlouhodobý přístup.

Video
Video se připravuje ...

Jarní detox: Jak se s příchodem jara očistit? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie