Nejlepší vánoční cukroví Ivety Fabešové: Čokoládové rohlíčky, betlémské hvězdičky i lahodná pěna s kokosem
-
Sladkosti Ivety Fabešové (39) patří mezi nejzářivější hvězdy na českém cukrářském nebi. A když se tato skvělá cukrářka nechá inspirovat tradičními recepty od Marie Sandtnerové, vzniknou přímo pohádkové výtvory.
- 1.
Čokoládové rohlíčky
Potřebujete na 40 kusů: Na těsto: 80 g změklého másla, 30 g hořké čokolády (55-70%) rozlámané na menší kousky, 110 g moučkového cukru, 90 g mandlové mouky, kůra z půlky citronu, 10 g strouhaných piškotů, 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku, 1/8 čajové lžičky mleté skořice, 25 g hladké mouky, polohrubá mouka na obalování.
Na čokoládovou polevu: 120 g hořké čokolády (55-70%), 60 g kakaového másla.
Postup: Máslo dáme do mixéru a s pomocí metly vyšleháme do světlé pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přidáme čokoládu, cukr, mandlovou mouku, kůru, piškoty, koření a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 2 hodiny do lednice.
Poté z těsta uděláme malé válečky, které obalíme do polohrubé mouky. Připravené válečky vtlačíme do formiček na rohlíčky. Pomocí nože opatrně zarovnáme okraje formiček, aby bylo těsto rovné. Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Těsta do formiček dáme opravdu málo, během pečení naskočí. Po vychladnutí kraje rohlíčků namočíme do čokoládové polevy.
Čokoládová poleva: Čokoládu a kakaové máslo dáme do mísy a vložíme na vodní lázeň- v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpustíme a promícháme dohladka.
Tip od Ivety: Rohlíčky klidně ozdobte krémem z jiného receptu. Například čokoládový nebo karamelový se bude skvěle hodit.
- 2.
Ananasová pěna
Potřebujete na 4 kusy: 1 g plátkové želatiny, studená voda na nabobtnání želatiny, 8 g sušeného kokosového mléka, 56 g kokosového mléka, 118 g bílé čokolády, 200 g smetany ke šlehání (min 33 %), 6 g kokosového likéru Malibu.
Ovocná směs: 2 mučenky, 50 g ananasu nakrájeného na kostičky.
Postup: Želatinu dáme do studené vody a necháme nabobtnat. Poté přebytečnou vodu ze želatiny vymačkáme. Sušené kokosové mléko smícháme spolu s kokosovým mlékem v hrnci a zahřejeme na 60 stupňů.
Do jiné nádoby vložíme rozlámanou bílou čokoládu s nabobtnalou plátkovou želatinou, zalijeme připraveným mlékem a necháme rozpustit. Pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Přilijeme smetanu a likér a opět promícháme. Dáme vychladit minimálně na 6 hodin do lednice a poté vyšleháme v jemný krém, který přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
Mučenky rozřízneme napůl a dužiny pomocí lžíce vydlabeme. V míse smícháme nakrájený ananas se semínky z mučenky.
Do misek na šampaňské nastříkáme trochu krému, pak dáme malé množství ovocné směsi, znovu krém a nakonec opět ovoce.
Tip od Ivety: Sušené kokosové mléko můžete vynechat, ale chuť po kokosu pak nebude tak výrazná.
- 3.
Betlémské hvězdičky
Potřebujete na 40 kusů: Na těsto: 260 g hladké mouky, 100 g mletých neloupaných lískových oříšků, 80 g moučkového cukru, kůru z 1 citronu, semínka z 1 vanilkového lusku, 120 g másla, 2 žloutky, 100 g rybízové marmelády na slepení.
Na polevu: 250 moučkového cukru, asi 2 lžíce vařící vody, šťávu z čtvrtiny citronu.
Postup: Na vále smícháme mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáme na kostky nakrájené máslo a žloutky a těsto lehce, ale dobře vypracujeme. Poté těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po vyndání z trouby a vychladnutí vždy dvě hvězdičky spojíme rybízovou marmeládou. Vrchní hvězdičku potřeme citronovou polevou.
Postup u polevy: Polevu připravíme tak, že všechny suroviny dáme do mísy. S vodou musíme pracovat opatrně a raději ji přidáváme postupně. Pomocí vařečky utřeme dotuha. Bude to chvíli trvat. Slepené polevou a potřené hvězdičky dozdobíme, například zlatými cukrovými perličkami.
VideoVideo se připravuje ...Kokosové vánoční cukroví Videohub/recepty