Tlačenice u pokladny

Pozor na tlačenice, především u pokladen. Tam se riziko násobí, protože vytahujete peníze nebo kartu, zadáváte PIN, přendaváte nákup z pásu do tašky...

Nákupní vozík

Nenechávejte kabelku nebo tašku bez dozoru v nákupním vozíku ani ji nevěšte na háček. Při vybírání zboží občas zkontrolujte okolí. Zloděj se raději vydá za někým méně pozorným. Hlídejte si i zaplacené zboží, které dáváte zpět do vozíku.

Kapsář není hadrář

Kapsáře nepoznáte na první pohled. Snaží se být nenápadní, jsou upravení a v kvalitním oblečení. Nevyvolávají podezření ani pocit nebezpečí. K okradení jim stačí pár vteřin nepozornosti. Často pracují ve skupinkách a lup si mezi sebou velmi rychle předávají. Svou peněženku tak u nich nenajdete, přestože jste si jistí, že vás právě okradli. Mějte své věci neustále pod kontrolou!

Batoh, mobil, kabelka

Nikdy si do batohu, který máte na zádech, nedávejte peněženku, mobil nebo jiné cennosti. Na nákupy si vezměte tašku na zapínání a pravidelně kontrolujte zip. Pokud máte plné ruce balíčků, mějte kabelku mezi tělem a nákupy. Dávejte pozor, aby vám mobil při volání někdo nevytrhl z ruky.

Výtah

Pořádně si hlídejte tašku i peněženku. Když se na vás někdo mačká, nemáte kam utéct, stejně jako na eskalátoru.

Co dělat při okradení

Vše nahlaste na Policii ČR. Ohlášením krádeže dokladů zamezíte případným nepříjemnostem s jejich zneužitím. Platební kartu ihned zablokujte přes aplikaci nebo telefonátem do své banky. Při krádeži mobilu kontaktujte svého operátora a zablokujte SIM kartu.

Před odchodem z parkoviště zamkněte, zkontrolujte zavření okének i zavazadlového ostoru. V autě nenechávejte nic cenného, ani náhradní klíčky a doklady. Buďte obezřetní i při nakládání koupených věcí do vozidla.

Bankomat

Zloději si u něj s oblibou tipují své oběti. Než začnete vyzvedávat peníze rozhlédněte se. Pokud někdo stojí podezřele blízko vás, raději odejděte. Stůjte co nejblíže bankomatu a při zadávání PIN zakryjte klávesnici. Vybrané peníze nepřepočítávejte, zbytečně na sebe upoutáte pozornost.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Video
Video se připravuje ...

V pátek 1. 12. 2023 začaly vánoční trhy na Mariánském náměstí v Praze Anastazie Podhůrská